Bekijk het origineel

Fietsfabrieken in China draaien slecht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Fietsfabrieken in China draaien slecht

Doelmatiger productie moet soelaas bieden

2 minuten leestijd

SHANGHAI (KRF) - Defietsmag dan in de grote steden van China het populairste vervoenniddel zijn, de fabrikanten profiteren er niet langer van. De twee grootste en oudste producenten, Shanghai Forever en Plwenix, hebben vorig jaar verlies geleden en zagen hun resultaten m de eerste helft van dit jaar er zeker niet beter op worden.

De twee ondernemingen, beide genoteerd aan de effectenbeurs van Shanghai, wijzen op de krimpende fietsenmarkt in hun land. Werden er in 1994 nog 40 miljoen fietsen verkocht, in 1995 waren het nog „maar” 28 miljoen, een aantal dat vorig jaar verder zakte, naar 25 miljoen.

Phoenix zegt dat alleen doelmatiger produceren, het verlagen van de kosten en het uitbreiden van marktaandelen soelaas bieden. De tweewielerindustrie verkeert in dezelfde situatie als duizenden, zich vaak diep in de schulden stekende en inefficiënt werkende staatsbedrijven. Het enige verschil is dat er geen sprake is van grote voorraden.

De fietsfabrikanten zijn inmiddels een prijzenslag begonnen. De normale prijs ligt op 500 yuen (ƒ 125), maar er gaan fietsen weg voor 300 tot 350 yuan (ƒ 75 a ƒ 87,50). Shanghai Forever en Phoenix maken zich er zorgen over, omdat het niet de beste merken zijn die hun producten goedkoop aanbieden. Veiligheid en kwaliteit lijden daaronder, zo zeggen ze.

Shanghai zegt dat het niet eens echte producenten zijn, maar assemblagebedrijfjes die fietsen in elkaar zetten met reserveonderdelen. Dergelijke bedrijven hebben ook geen enkele o verheidsgoedkeuring nodig.

Toch zien de twee grote fabrikanten nog wel mogelijkheden. Ze denken aan meer export, onder meer naar het Midden-Oosten en Afrika. Een andere methode is het uitbreiden naar andere sectoren.

Zo is Shanghai Forever bezig met de productie van speelgoed en apparatuur voor de gezondheidszorg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Fietsfabrieken in China draaien slecht

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken