Bekijk het origineel

Duizend beurzen voor studie in buitenland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Duizend beurzen voor studie in buitenland

Cadeautje Ritzen bij start academisch jaar

3 minuten leestijd

NIJMEGEN - Duizend studenten krijgen van minister Ritzen (Onderwijs) een beurs waarmee zij kunnen gaan studeren in een van de landen van de Europese Unie waar studenten geen recht op Nederlandse studiefinanciering hebben.

Ritzen kondigde dat vandaag aan bij de opening van het academisch jaar van de KathoHeke Universiteit Nijmegen. Deze stond, evenals in andere steden, in het kader van de internationalisering. Ritzen is daar een warm voorstander van. Hij wil dat permanent 5 tot 10 procent van de Nederlandse studenten over de grens studeert. Evenveel buitenlanders moeten naar Nederland komen.

Nederlandse studenten behouden nu in een beperkt aantal gevallen hun studiefinanciering als zij in een EU-land gaan studeren. Het gaat om studies zoals geneeskunde, tandheelkunde en architectuur. Ook behoudt iemand zijn beurs als hij in een grensgebied gaat studeren, bijvoorbeeld Vlaanderen of Noordrijnland-Westfalen,

Ritzen verruimt de mogelijkheden voor duizend studenten, die eerst zullen worden geselecteerd. Zij krijgen de gebruikelijke Nederlandse studiebeurs mee naar een EU-land, of-een van de landen van de Europese economische ruimte (Zwitserland, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein). De voorwaarden voor de beurs zijn zo veel mogelijk dezelfde als in Nederland. Dat betekent dat de studenten ook in het buitenland moeten voldoen aan de-normen van de prestatiebeurs.

De beurs is alleen bedoeld voor studenten die nog moeten gaan studeren. De regeling wordt in september 1998 van kracht.

Mobiliteit

De Universiteit Maastricht trekt dit studiejaar 250.000 gulden extra uit voor de bevordering van de internationale mobiliteit van studenten, zei voorzitter L. Dittrich van het college van bestuur vandaag bij de opening van het academisch jaar.

In Leiden riep Rudi Fuchs, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, universiteiten ertoe op zich ook als „morele autoriteiten tégen de maatschappij te richten”. Zij drijven volgens Fuchs te veel mee met de maatschappelijke stroom en apen het bedrijfsleven na.

Verschillende sprekers hekelden de beperkingen van vierjarige universitaire studies. De rector magnificus van de Universiteit Twente, prof. F. van Vught, zei dat studenten te specialistisch worden opgeleid. Daarom biedt ‘zijn’ universiteit voor het eerst de mogelijkheid aan studenten om naast bijvoorbeeld een technisch hoofdvak een vak in een heel andere studierichting te kiezen.

Volgens Van Vught moet er ook meer ruimte komen voor intellectuele vorming. „Universitaire studenten zouden meer moeten willen dan kritiekloos voorgeprogrammeerde opleidingsprogramma’s volgen. En universitaire stafleden zouden meer moeten willen dan doceren en onderzoek verrichten in een super-specialistisch onderdeel van een bepaald vakgebied”. Van Vught vatte het zo samen: „Universiteiten moeten weer opleiden tot gentleman m/v”.

Wens

In Groningen zei rector magnificus prof. dr. F. van der Woude dat universitaire studies ook ruimte moeten bieden voor scholing in onderwerpen als ethiek en filosofie. Het Interstedelijk Studentenoverleg (ISO) heeft onlangs ook al gepleit voor meer flexibiliteit in het hoger onderwijs. VVD en D66 steunen die wens.

Dr. G. W. Noomen van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam uitte kritiek op de strijd om de toptien die sinds kort bij de onderzoeksscholen aan de gang is. Die strijd is het gevolg van een nieuwe strategie, waarbij onderzoeksscholen die goed functioneren extra geld krijgen. „Deze regeling doet geen recht aan een billijke verdeling van het beperkte geld dat voor toponderzoek aan universiteiten beschikbaar is”, aldus Noomen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Duizend beurzen voor studie in buitenland

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken