Bekijk het origineel

Meer respons op oproep van arts voor uitstrijkje

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Meer respons op oproep van arts voor uitstrijkje

Vrouw laat GGD-uitnodiging eerder liggen

2 minuten leestijd

NIJMEGEN (ANP) - Het landelijk bevolkingsonderzoek baarmoedeilialskanker heeft meer succes als de huisarts zelf de betrokken vrouwen uit zijn praktijk uitnodigt Op een oproep van de huisarts reageren 20 tot 30 procent meer vrouwen dan op een uitnodiguig van de GGD of de gemeente.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Nijmeegse medici Ineke Palm en Agnes Kant. Zij promoveren 8 september aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN).

Het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker is in 1989 begonnen. Uit Nederlandse en buitenlandse studies is gebleken dat een landelijke screening op het vóórkomen van deze kanker zowel een daling van het aantal gevallen als minder sterfgevallen tot gevolg heeft. In Nederland viel de deelname aan het onderzoek echter tegen: slechts 30 tot 40 procent van de opgeroepen vrouwen.

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) en het ministerie van volksgezondheid hebben de KUN. in ‘89 gevraagd het bevolkingsonderzoek wetenschappelijk te begeleiden. Kant en Palm vroegen tien huisartsenpraktijken in de regio Nijmegen zelfstandig vrouwen uit te nodigen.

Volgens de promovendi heeft zo’n uitnodiging verschillende voordelen, p e huisarts heeft een veel beter overzicht van de vrouwen die een oproep moeten krijgen. Bij uitnodigingen door de GGD en gemeenten kregen bijvoorbeeld tientallen vrouwen zonder baarmoeder een oproep. De huisarts bereikt veel meer vrouwen met aanzienlijk minder uitnodigingen, stellen Kant en Palm.

Afwijking

De bewaking van vrouwen van wie het uitstrijkje niet goed is, is veel beter als de huisarts het project zelf uitvoert. Bij het landelijk onderzoek bleek één op de vijf vrouwen met een ernstige afwijking geen vervolgonderzoek te ondergaan.

Verder ziet de huisarts veel beter of de opgeroepen vrouwen ook werkelijk komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Meer respons op oproep van arts voor uitstrijkje

Bekijk de hele uitgave van maandag 1 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken