Bekijk het origineel

Alcohol speelde rol bij ongeluk Diana

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Alcohol speelde rol bij ongeluk Diana

Toch wil ook Nuis gedragscode voor journalisten

3 minuten leestijd

PARIJS/LONDEN - De publieke verontwaardiging over de pers vanwege het auto-ongeluk van prinses Diana heeft gisteren een andere wending gekren toen het openbaar ministerie in Parijs bekendmaakte dat de chauffeur van de auto te veel had gedronken. De chauffeur had „een criminele hoeveelheid alcohol in zijn bloed”, aldus de Franse politie. Toch wil ook staatssecretaris Nuis komen tot een gedragscode voor de Nederlandse pers.

De zeven fotografen die de politie zondag hpeft aangehouden na het autoongeluk waarbij prinses Diana omkwam, zijn vandaag voor de rechter verschenen. Die moet beslissen of er een aanklacht wordt ingediend tegen de paparazzi.

Vannacht verliep de termijn van 48 uur waarbinnen de zeven fotografen door de politie konden worden ondervraagd zonder dat er tegen hen een aanklacht was ingediend. Franse media zeggen dat drie en mogelijk vier van de fotografen zullen wórden aangeklaagd voor criminele nalatigheid. Ze kunnen worden vervolgd voor het niet verlenen van hulp direct na het ongeval.

Het is nog niet duidelijk wat precies de reden voor het ongeluk is. Zeker is dat de chauffeur van de Mercedes een alcoholpromillage van 1,75 in zijn bloed had. Verder zou hij 196 kilometer per uur hebben gereden. In hoeverre hij daartoe werd gedwongen door de ach tervolgende fotografen op motoren is nog niet bekend.

Prinses Diana krijgt zaterdag een „unieke” begrafenis. Na een plechtigheid in Londen zal ze worden bijgezet in een familiegraf in Northamptonshire. De prinses ligt in Londen opgebaard in de residentie van haar ex-man, prins Charles.

Voorafgaande aan de begrafenis in het familiegraf in het plaatsje Althrop wordt zaterdagmorgen een rouwdienst met koninklijk ceremonieel gehouden in Westminster Abbey in Londen.

Clinton

De Amerikaanse president Clinton gaat niet naar de uitvaartplechtigheid. Clintons woordvoerder gaf geen reden voor het besluit van de president. Maar gewoonlijk gaat het Amerikaanse staatshoofd alleen naar staatsbegrafenissen van staatshoofden en regeringsleiders. Waarnemers in Washington denken dat Clinton zich zal laten vertegenwoordigen door zijn vrouw Hillary, vice-president Al Gore of minister van buitenlandse zaken Madeleine Albright. Voor de publieke condoleanceregisters in St. James’s Palace in Londen onstond vannacht een wachtrij van zes uur.

In en buiten Groot-Brittannië kwamen op tal van plaatsen mensen bijeen om hun verdriet over de dood van prinses Diana te uiten. Op de Britse ambassade in Den Haag hebben uim vijfhon derd mensen het condoleanceregister getekend. De ambassade bleef gisteren tot 19.30 uur open voor de vele mensen die waren toegestroomd. Minister-president Kok tekende vanmiddag het condoleanceregister voor Diana in de Britse ambassade in Den Haag.

Fatsoensnormen

Door het overlijden van Diana is alom de discussie opgelaaid over fatsoensnormen voor de media. Zo wil staatssecretaris Nuis de komende maanden overleg voeren iriet de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) om tot een gedragscode voor journalisten en fotografen te komen. „Ik wil als stimulator en katalysator optreden, maar ik vind het in de eerste plaats een taak van de journalisten zelf om zón gedragscode op te stellen”, aldus de bewindsman. „Nederlandse journalisten hebben natuurlijk toch een beetje het gevoel, wij doen zoiets niet en dat is ook zo. Maar ik heb het idee dat in een situatie waar 95 procent of meer van de Nederlandse journalisten zich keurig aan de regels houdt, het toch goed is om precies te formuleren wat die regels dan zijn”, meent de staatssecretaris.

Volgens Nuis dringt er met de commerciële televisie een invloed binnen waardoor het goed is na te denken over het opwerpen van een dam tegen bedenkelijke vormen van journalistiek.

Zie verder pag. 7.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Alcohol speelde rol bij ongeluk Diana

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken