Bekijk het origineel

Pas vrijgelaten leider FIS krijgt huisarrest

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Pas vrijgelaten leider FIS krijgt huisarrest

„Politieke bemoeienis onaanvaardbaar”

3 minuten leestijd

ALGIERS (AP) - De Algerijnse autoriteiten hebben gisteren een van de leiders van het verboden Islamitische Reddingsfront (FB), Abassi Madatii, onder huissarrest geplaatst

Madani werd afgelopen 15 juli na zes jaar uit de gevangenis vrijgelaten. Zondag riep hij in een brief aan de Verenigde Naties op tot een dialoog om het bloedvergieten in Algerije te beëindigen. Madani had al een waarschuwing gekregen zich na zijn vrijlating niet met de politiek te bemoeien. De autoriteiten hebben gedreigd Madani opnieuw de cel in te gooien als hij doorgaat met het doen van politieke uitlatingen.

In de brief zei Madani bereid te zijn een „oproep te doen om een onmiddellijk einde te maken aan het bloedvergieten”. Madani is een van de oprichters van het FIS en de toonzetting van de brief aan de VN was ongewoon verzoenend.

Hoewel het FIS de aanzet gaf tot de fundamentalistische opstand tegen de Algerijnse autoriteiten, distantieert het zich van de extreem gewelddadige terreur van de Gewapende Islamitische Beweging (GIA). Gisteren ook werd bekendgemaakt dat bij twee aanslagen in het weekeinde opnieuw 33 burgers zijn omgebracht. Dertien van de doden waren kinderen, onder wie drie zuigelingen. Veiligheidstroepen schoten vijftien extremisten dood.

Negentien slachtoffers behoorden tot twee families en werden gedood in de westelijke kuststreek Miramar, 150 kilometer van Algiers. De andere veertien werden zaterdag omgebracht bij Khemis Niliana, 100 kilometer van de Algerijnse hoofdstad. De daders, die een wegversperting hadden opgeworpen en zich voordeden als politieagenten, openden’ het vuur op twee taxi’s en doodden alle inzittenden.

De schietpartij waarbij de vijftien extremisten werden doodgeschoten, vond zondag plaats in het noorden van het land. Of er ook slachtoffers waren gevallen onder de militairen werd niet gezegd.

Belastering

De Egyptische president Hosni Moebarak noemde de moordpartijen in Algerije een belastering van de islam en riep op tot een eind aan de bloedige opstand van islamitische extremisten in het land. „Wij beschouwen de islam als veel te verheven om uit zijn naam dergelijke daden te plegen. Zij zijn de grootst mogelijke belediging van de islam en vari moslims”, zei Moebarak in een gisteren gepubliceerd vraaggesprek met het weekblad Mayo.

„Ik roep de Algerijnen op het bloedvergieten te beëindigen en de tijd te nemen om hun land te stabiliseren en de levensstandaard te verhogen, in de naam van de Arabieren en de islam”, zei Moebarak. Hij deed zijn oproep nadat vrijdag ongeveer 300 mensen waren afgeslacht in een dorp ten ?uiden van Algiers.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Pas vrijgelaten leider FIS krijgt huisarrest

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken