Bekijk het origineel

Van den Broek voor top Jeltsin met de EU

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Van den Broek voor top Jeltsin met de EU

2 minuten leestijd

BRIJSSEL (ANP) - Europees commissaris Van den Broek heeft bij de Russische autoriteiten aangedrongen op een top van president Jeltsin met de Europese Unie. Die zou nog voor het eind van het jaar, wellicht in oktober, moeten plaatsvinden. Van den Broek hoopt dat de top een extra impuls geeft aan de belangrijke betrekkingen tussen Rusland en de EU.

De commissaris, die terugkeerde van een vierdaags bezoek aan Rusland, meldde gisteren vooruitgang op tal van handelsonderwerpen.

Voor het eerst is Moskou bereid te praten over de toeslag die bij Europese luchtvaartmaatschappijen in rekening wordt gebracht voor het gebruik van het luchtruim boven Siberië. Jaarlijks kost dit boven op de gewone tarieven nog eens 250 miljoen dollar, terwijl de Amerikanen deze toeslag niet hoeven te betalen.

Deze discriminatie is de Europese Unie een doorn in het oog. Maar bovendien is het voor haar onaanvaardbaar dat de miljoenen worden gebruikt als verkapte subsidie voor de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot. De Europese Commissie heeft Moskou voorgesteld het geld te gebruiken voor de verbetering van de luchtverkeersveiligheid, zodat beide partijen er iets aan hebben.

Moskou toonde zich ook gevoelig voor de Europese kritiek over allerlei handelsbelemmeringen zoals standaardisatie, de etikettering van voedingsproducten, het aanbrengen van hologrammen tegen vervalsing en veiligheidseisen. De Russische autoriteiten zegden toe de uitvoering van regels voor de nieuwe etikettering op te schorten tot 1 juli 1998. Dit geeft Europese bedrijven voldoende tijd om zich aan te passen en producten die al in de pijplijn zitten hoeven niet meer terug, aldus de woordvoerster van Van den Broek. De voedingsindustrie in de EU voert jaarlijks voor meer dan 8 miljard gulden uit naar Rusland.

Moskou beloofde bovendien voortaan een aanpassingsperiode van zes maanden in te voeren voor nieuwe wetgeving, die gevolgen kan hebben voor de handel met de Europese Unie. Een belangrijke overwinning, aldus de Europese Commissie.

Van den Broek beloofde medewerking aan het plan van Jeltsin om managers een opleiding te geven in het Westen. De EU is bereid elk jaar te helpen bij de financiering van duizend plaatsen voor Russische zakenlieden. De gemeenschap heeft al een soortgelijk programma. Zo’n 427 managers hebben bij firma’s als Unilever, Rolls Royce en Air France een opleiding gekregen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Van den Broek voor top Jeltsin met de EU

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken