Bekijk het origineel

„Britse geheime dienst zit achter dood Diana”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Britse geheime dienst zit achter dood Diana”

Complottheorie gesprek van de dag in Egypte

4 minuten leestijd

De dood van prinses Diana en haar Egyptische vriend Dodi is ook in Egypte hard aangekomen. Bij de Britse ambassade in Q werden bloemen geld. De Egyptenaren vonden het prachtig dat een landgenoot het hart van de prinses van de eeuw had weten te verovei;en. Daar is nu ruw een einde aan gekomen.

Het Egyptische persbureau MENA zegt dat het vermoedt dat de Engelse geheime diensf voor de dood van de twee verantwoordelijk is. „Dodi el-Fayed was Egyptenaar én moslim en dit zijn twee kwalificaties die het racistische vuur in Engeland, dat democratisch heet te zijn, kunnen aanwakkeren”. MENA geeft geen bewijzen en spreekt alleen een vermoeden uit. Maar het persbureau vertolkt een gevoelen dat breed in Egypte leeft.

„Hoe zou een moslim nu met de moeder van de toekomstige Engelse koning getrouwd kunnen zijn?” vraagt Nagy, een ingenieur uit Heiwan. „Het is een samenzwering”, zegt Ramadan Abol Yazid, een 40-jarige ambtenaar in een café in Cairo. „Het auto-ongeluk is door de Britse geheime dienst opgezet omdat ze de relatie tussen Dkna en Emad (de naam van Dodi in Egypte) niet konden tolereren”. Dat vermoeden wordt in de kranten, in de theehuizen, op straat en op het werk besproken.

De complottheorie is een uiting van een diep gevoel dat het Westen in principe anti-islamitisch is. Dat gevoel is in de afgelopen weken extra aangewakkerd door de aanhoudend negatieve berichtgeving in de Egyptische pers over de voorgenomen Amerikaanse Religieuze vervolgingswet; die de Amerikaanse hulpverlening aan Egypte kan treffen. De voorgenomen Amerikaanse wet maakt bij de Egyptenaren niet alleen anti-Amerikaanse maar ook antiwesterse sentimenten los. „Omdat het gevoel dat het Westen in principe antiislamitisch is zo diep zit, hebben Egyptenaren de neiging om naar de meest negatieve uitleg van het ongeluk te zoeken”, zegt Karim, een Duitse Egypte kenner. „Daarnaast zijn de Egyptenaren ook lichtgelovig, waardoor ze een uitleg die bij hun anti-westerse houding aansluit ook makkelijk kunnen accepteren”.

Playboy

De Egyptische pers heeft de afgelopen weken veel geschreven over de romance tussen Diana en Dodi, die tot dan toe in Egypte onbekend was. De foto’s van de paparazzi-fotografen die Diana en Dodi hebben opgejaagd, werden ook in Egypte gepubliceerd. Verschillende bladen schilderden Dodi af als een schatrijke playboy, die andere vrouwen opzij schoof om Diana te kunnen veroveren. Al-Ahram, el-Wafd en andere bladen schrijven dat Dodi, die in 1955 in Alexandrië uit schatrijke ouders werd geboren, gek was op mooie vrouwen, huizen en snelle auto’s.

Dodi el-Fayed was de enige zoon van Mohammed el-Fayed, de Egyptische eigenaar van het prestigieuze Londense warenhuis Harrods, en Samira Kashoggi, de zuster van de Saoedische biljonair en wapenhandelaar Adnan Kashoggi. Een paar maanden voor zijn ge boorte scheidden zijn ouders en werd Dodi door zijn vader in een paleis in Alexandrië verborgen om hem in Egypte te kunnen houden. Zijn moeder probeerde hem tevergeefs mee te nemen naar Saoedi-Arabië. In 1970 ging hij naar een middelbare school in Zwitserland. Na zijn studie op de miltaire academie Santhurst in Engeland heeft Dodi korte tijd op de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Londen gewerkt, maar daar hield hij het niet vol. Hij verlangde naar een leven vol spanning en startte een filmproductiebedrijf, dat vooral films met veel spanning produceerde. Dodi was bevriend met de belangrijkste acteurs en bezat in verschillende landen luxe huizen en jachten.

Huwelijk

Via zijn vader leerde hij prins Charles kennen. Zijn verhouding met Diana startte nadat Charles en Diana waren gescheiden. Volgens de Egyptische pers hadden Dodi en Diana plannen voor een huwelijk en wilden ze dat binnenkort bekendmaken.

Vader Mohammed lag al jaren met de Britse autoriteiten overhoop omdat ze hem de Engelse nationaliteit niet wilden geven. De romance tussen Diana en Dodi werd daarom als een enorme overwinning voor de familie elFayed beschouwd. Zelfs president Moebarak verscheen op de tv om Mohammed el-Fayed te condoleren. De Egyptische tv haalde fel uit naar de paparazzi-fotografen, die door velen mede verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van Diana en Dodi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Britse geheime dienst zit achter dood Diana”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken