Bekijk het origineel

Fusie FNV-bonden kost geen banen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Fusie FNV-bonden kost geen banen

2 minuten leestijd

AMSTERDAM (ANP) - De grote fusie tussen vier FNV-vakbonden gaat niet gepaard met banenverlies. Allees.’ Alle duizend werknemers van de Industriebond, Voedingsbond, Vervoersbond en Dienstenbond krijgen in de nieuwe bond, FNV Bondgenoten, een baan aangeboden. Dat bleek gisteren bij de presentatie van de voorlopige plannen.

De bonden denken wel goedkoper te kunnen werken door te bezuinigen op huisvesting. De huidige tientallen regiokantoren en drie hoofdkantoren van de afzonderlijke bonden worden vervangen door zeven regionale gebouwen en één hoofdkantoor. De precieze locaties zijn nog niet bekend. In veel gevallen zal het gaan om nieuwbouw.

Het bespaarde geld gaat maar voor een deel in een lagere contributie zitten. De bond wil vooral investeren in het werven en opleiden van kaderleden (actieve vrijwiUigers bij de bond). Ook gaat de bond zich inspannen om meer leden te krijgen in sectoren waar ze nog nauwelijks leden heeft, zoals het uitzendwezen en de schoonmaak.

De bond, met 500.000 leden, is onderverdeeld in vijftien bedrijfsgroepen, waarvan één voor uitkeringsgerechtigden. Die maken een vijfde deel van alle leden uit. Wie werkloos raakt, wordt na maximaal twee jaar overgeplaatst naar de groep uitkeringsgerechtigden. P. Voncken van de werkgroep die de fusie heeft begeleid weigert te spreken van een brevet van onvermogen. „Het is geen etiket dat je bent afgeschreven. In die groep worden je belangen gewoon beter behartigd”.

Bondgenoten wil dichter bij de leden staan. Daartoe komen er zeventig servicekantoortjes en vijftig vakbondscentra.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Fusie FNV-bonden kost geen banen

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken