Bekijk het origineel

WereldwIjd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

WereldwIjd

3 minuten leestijd

Taiwan

TAIPEI (AP) - De nieuwe premier van Taiwan, Vincent Siew, heeft gisteren ‘gezegd dat hij met geduld en verdraagzaamheid de betrekkingen met China wil verbeteren. „Met een pragmatische en rationele houding zullen we proberen een vreedzame, waardige relatie op te bouwen”, zei Siew nadat hij als premier was beëdigd. Verwacht wordt dat Siew, een beschermeling van president Lee Teng-hui, Lee’s beleid verder zal uitbouwen, waarbij aan de ene kant handelsbanden met China worden aangpgaan en aan de andere kant wordt gestreefd naar een zo groot mogelijke internationale diplomatieke erkenning van Taiwan.

Burundi

DAR ES SALAAM (AP) - De Tanzaniaanse oud-president Julius Nyerere is bereid op te stappen als bemiddelaar tussen Burundese Hutu-rebellen en de Burundese regering als zijn vertrek de zoektocht naar een oplossing voor het bloedige conflict in Burundi kan vergemakkelijken. Dat heeft een medewerker van de 75-jarige Nyerere gisteren gezegd, „Hij wil niet dat het proces wordt onderbroken. Hij is bereid Tanzania als gastland en zichzelf terug te trekken”, zei medewerker Charles Sanga. Staatshoofden uit de regio zullen donderdag in Dar es Salaam (Tanzania) spreken over het voorstel van Nyerere en het vastgelopen vredesproces.

Israël

JERUZALEM (AFP) - Israël weigert de bouw van nederzettingen in de Palestijnse gebieden te bevriezen voorafgaand aan de rondreis van de Amerikaanse ininister van buitenlandse zaken Madeleine Albright door het Midden-Oosten. In een vraaggesprek met een Israëlisch radiostation zei Danny Naveh, een naaste medewerker van premier Netanjahoe: „Wij zijn voorstander van de versterking van de bestaande nederzettingen op de Westerlijke Jordaanoever, wij gaan door met het bouwrijp maken en bouwen in heel Jeruzalem”. „Er is geen enkele reden waarpm wij een prijs zouden moeten betalen om te komen tot onderhandelingen over een definitief vredesakkoord met de Palestijnen”, aldus Naveh.

Geboortegolf

SEATTLE (DPA) - Negen maanden na een periode van herhaalde en langdurige stroomstoringen krijgt de Amerikaanse staat Washington dezer dagen te maken met een geboortegolf In het bijzonder in de steden Spokane en Yakima, die de laatste maand van 1996 vaak in het duister waren gehuld, zijn alle cursussen voor aanstaande ouders al geruime tijd volgeboekt, zo melden de kranten. Het aantal geboorten in de regionale ziekenhuizen is de laatste dagen al met sprongen gestegen in vergelijking met voorgaande jaren.

Turkije

ANKARA (DPA) - De Turkse autoriteiten hebben vredesactivisten van de pro-Koerdische organisatie Musa Anter gisteren toestemming gegeven naar de zuidoostelijke stad Diyarbakir te gaan. Maar voorafgaand aan de komst van de activisten werden in de stad in het grotendeels door Koerden bewoonde gebied 450 mensen aangehouden. Volgens de Turkse televisiezender NTV gaat het vooral om Koerdische activisten en Turkse strijders voor de mensenrechten die de vredesdelegatie wilden verwelkomen. De meeste gearresteerden zouden’ in een sporthal worden vastgehouden. Het bureau van de gouverneur van de provincie Sanliurfa, waarin Diyarbakir ligt, liet slechts zeven van de zeventig bussen met onder anderen de buitenlandse vredesactivisten, strijders voor de mensenrechten en journalisten tot de provincie toe.

India

BRUSSEL (ANP) - Europa streeft naar een hechtere politieke band met India. Een ontmoeting met de Indiase premier Gujral, vandaag in Luxemburg, moet ertoe leiden dat elk halfjaar een structureel overleg plaatsvindt. Ook willen India en de Europese Unie hun handelsbanden aanhalen. De EU was tussen 1991 en 1995 de grootste investeerder in India, met een omvang van 800 miljoen dollar (1,6 miljard gulden). Daarnaast willen beide partijen op de lange termijn afspraken maken over wapenbeheersing, onderwijs, gezondheidszorg en hervorming van bureaucratisch opererende Indiase overheidsinstellingen. Om de goede intenties te onderstrepen, stelt de Europese Commissie de komende jaren 200 miljoen ecu (430 miljoen gulden) beschikbaar voor de hervorming van de gezondheidszorg in India.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

WereldwIjd

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken