Bekijk het origineel

„Gods Woord is een lijfwacht”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Gods Woord is een lijfwacht”

Wartburglocatie begint jaar met een nieuwe naam

3 minuten leestijd

DORDRECHT - „De lijfwacht van prinses Diana kon haar zondagmorgen tijdens het ongeval niet bewaren. Gods Woord is echter een lijfwacht die ons kan sturen en leiden in het rechte spoor. Spreekt dat Woord wel eens tot je geweten? Het kan ons bewaren voor de zonde”.

Bestuurshd ds. J. P. Boiten zei dat gisteravond tijdens de jaaropening van de locatie Marnix van het Wartburgcollege. Het Dordtse deel van deze scholengemeenschap maakt niet langer deel uit van de locatie De Swaef, maar vormt nu een gelijkwaardige locatie’ binnen het Wartburgcollege, zo legde directeur L. Stolk de naamswijziging uit. Nieuw is ook dat havo/vwo-leerlingen de eerste jaren voordat ze naar locatie Guido de Brés in Rotterdam gaan, in de Dordtse vestiging kunnen blijven en dat ze lessen in de klassieke talen krijgen aangeboden. Stolk sprak over het thema “Wat is jouw profiel?”, zoals de directieleden J. Molenaar, drs. G. C. Westmaas en K. J. Vogel dat deden tijdens de drie andere openingsbijeenkomsten, in Rotterdam en Ridderkerk. Daar werd ook het woord gevoerd door de predikanten A. van de Weerd, B. de Romph en G. C. Kunz.

Een profiel is volgens Stolk een afbeelding waarop iemands meest sprekende trekken zijn weergegeven. Zijn wij herkenbaar aan taalgebruik, gedrag, kleding, de houding ten opzichte van anderen en de aanvaarding van het gezag? vroeg de directeur. „Kan men aan jouw leven zien dat je de Heere vreest? Het antwoord is dan vaak: „Daarvoor moet je bekeerd zijn en je kunt jezelf niet bekeren”. Dat is zo, maar vraag je er wel om? We moeten dat niet uitstellen, want we weten niet hoeveel tijd ons nog vergund is. Bid je wel? Misschien zeg je: „Ik weet niet hoe ik bidden moet”. Dat is bij de Heere bekend. Zeg het Hem maar en vraag of Hij het je wil leren. Vraag het met ootmoed: Zend Uw licht en Uw waarheid”.

Apart

Stolk noemde bijbelse voorbeelden van zeer jonge mensen bij wie de Heere de hoogste plaats in het leven innam, zoals Samuel en Obadja. „Zij hadden een duidelijk profiel. Als je daarvoor uitkomt, tel je niet meer mee. Je komt apart te staan. Zelfs op een reformatorische school is het niet eenvoudig om ervoor uit te komen, want de invloed van de wereld gaat onze school niet voorbij. Daniël kwam ervoor uit, want Gods eer ging hem boven alles. Ook al ondervind je dan tegenstand, je zult vrede in je hart hebben”.

Wijsheid

Ds. Boiten wees in zijn toespraak “Jong geleerd, wijs gedaan” eveneens op de noodzaak de Heere vroeg te zoeken. „Wij stellen het vaak uit. Later zullen we denken aan dood en eeuwigheid. Zou het wijs zijn om die gedachten van je af te schuiven? De Heere wil zo vroeg mogelijk gezocht worden”.

De Sliedrechtse predikant herinnerde eraan dat de joden hun kinderen al op vijfjarige leeftijd godsdienstige kennis inprenten en dat Leviticus voor hen als leesboek wordt gebruikt. „Wat een taak hebben ouders! Van jongsaf moeten ze hun kinderen het ene nodige voorhouden. Begin er maar vroeg mee”.

Gods Woord kan wijsmaken tot zaligheid, zei ds. Boiten. „Het is de vloek van de moderne tijd dat de mens het beter weet dan de Bijbel. Er zijn veel zogenaamd wijze mensen die zich niet door het Woord laten gezeggen. Wat een zegen als van ons gezegd mag worden: Jong geleerd, wijs gedaan. Van nature verstaan we niet hoe God in Jezus Christus een Weg des behouds heeft geopenbaard. Diegene is wijs, die alle heil buiten zichzelf in Christus gaat zoeken”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Gods Woord is een lijfwacht”

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken