Bekijk het origineel

Westkapelle plaatst gedenksteen Squadron

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Westkapelle plaatst gedenksteen Squadron

Monument voor omgekomen bemanning

2 minuten leestijd

KOUDEKERKE - Het Support Squadron Eastern Flank (SSEF) van de Engelse Marine krygt na 50 jaar alsnog een gedenksteen bij het radarstadon van Westkapelle. Zonder de inzet van dit ondersteuningssquadron waren de commando’s waaréchijnlijk nooit bq Westkapelle aan land gekomen.

Officer Charles J. Brown van the Landing Craft Gun and Plak Association heeft daarom aan de gemeente Veere gevraagd een gedenksteen te mogen plaatsen ter nagedachtenis van de 172 bemanningsleden van de SSEF, die op 1 november 1944 voor de kust van Westkapelle het leven heten. De SSEF was een ondersteuningssquadron van de Engelse Marine dat het 41e, 47e en 48e commando van de 4e commandobrigade de mogelijkheid bood om bij Westkapelle aan land te gaan. Geheel onverwacht werd deze ondersteuning afgestraft door de Duitse artillerie die nog bij Domburg stond opgesteld. Slechts bij weinigen is be kend dat er hierdoor 172 bemanningsleden hun laatste rustplaats vonden op de zeebodem voor de kust van Westkapelle.

De drie gelande commandotroepen van de 4e brigade hebben op twee plaatsen hun herdenkingsmonument in Westkapelle; bij het radarstation en bij de tank op de dijk. De eenheid SSEF, die de meeste verliezen leed, heeft echter geheel geen gedenkteken.

Inzameling

In Engeland zijn de voorbereidingen voor een gedenksteen nu echter in volle gang. Officer Brown heeft bij famiUe van de slachtoffers voldoende geld ingezameld om een gedenksteen te realiseren bij het radarstation, naast het reeds bestaande monument van de commando’ s.

Momenteel is men bezig met de productie van een koperen gedenkplaat. Steenhouwerij Dominicus uit Westkapelle wil als sponsor de steen leveren. De burgemeester zal het monument 31 oktober onthullen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Westkapelle plaatst gedenksteen Squadron

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 2 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken