Bekijk het origineel

Rechter zet Peper en Dijkstal te kijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rechter zet Peper en Dijkstal te kijk

Brinkman mogelijk terug naar Rotterdanj

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Dijkstal van binnenlandse zaken sluit niet uit dat het politiekorps Rijnmond na 1 oktober met twee korpschefs zit opgescheept: de nu nog als waarnemer fungerende Lutken én de op 2 juU eervol ontslagen Brinkman. De rechter schortte gisteren het ontslag van Brinkman op en leverde forse kritiek op zowel Dijkstal als de Rotterdamse korpsbeheerder, burgemeester Peper.

Dijkstal moest gistermiddag in de Kamer verschijnen om te antwoorden op mondelinge vragen van het CDAkamerlid Van der Heijden. De minister was uiterst terughoudend in zijn commentaar op de uitspraak van de Haagse bestuursrechter mr. Van Reenen-Stroebel. Het leek hem niet onwaarschijnlijk dat na 1 oktober het Rotterdamse politiekorps over twee pohtiechefs beschikt.

De minister stond afwijzend tegenover de suggestie van de fracties van CDA, GroenLinks en D66 om een onafhankelijk onderzoek naar de affaireBrinkman/Peper te starten. Deze fracties willen dat omdat uit het vonnis van de rechter duidelijk is geworden dat naar haar mening veel te lichtvaardig is besloten Brinkman te ontslaan. Dijkstal wil eerst de uitspraak op het door Brinkman tegen ontslag ingediende bezwaarschrift afwachten. De bezwaarschriftenprocedure start op 12 september met een hoorzitting.

Kamerdebat

Volgens het gisteren gepubliceerde vonnis had Dijkstal korpschef Brinkman niet mogen ontslaan zolang deze procedure niet was afgerond. Zoals het er nu naar uitziet, debatteert de Kamer op 2 oktober met de minister over de gehele affaire. In dat debat zal het vonnis van de bestuursrechter ongetwijfeld een dominante plaats krijgen. In dat vonnis geeft mevrouw Van Reenen zowel Dijkstal als de Rotterdamse burgemeester Peper er fors van langs.

De minister zou het ontslag van Brinkman, dat hij op 2 juli had gegeven en dat op 1 oktober zou moeten ingaan, onvoldoende hebben gemotiveerd. Daarom voldoet de aanzegging niet aan de eisen van zorgvuldigheid. Dijkstal kondigde gisteren in de Kamer aan dat hij het vonnis zal uitvoeren, ook al is hij het niet op alle punten met het oordeel van de rechter eens. De rechter geeft de minister en het regionaal college, waarin de 22 regioburgemeesters zitting hebben, zes weken de tijd om met Brinkman tot een bevredigende oplossing te komen.

De Rotterdamse burgemeester Peper vond het gisteren „ niet verstandig” te reageren op de voor hem vernietigende uitspraak. Hij vindt de afwikkeling van het ontslag voorlopig een zaak tussen Brinkman en Dijkstal. De bestuursrechter laat geen spaan heel van het 34 pagina’s tellend rapport dat Peper over Brinlonan aan Dijkstal had geschreven, waarop de minister zijn ontslagaanzegging heeft gebaseerd. Volgens de rechter heeft Peper in dat rapport de feiten aangevuld met „bestuurlijke observaties en interpretaties”, waardoor het rapport de kwalificatie „uiterst subjectief en suggestief’ verdient.

Bemiddelen

De rechter vindt dat Dijkstal eventueel een onafhankelijk deskundige moet aanstellen om in het conflict tussen Peper en Brinkman te bemiddelen. Volgens haar hebben Peper en het regionaal college ten onrechte gesteld dat de vertrouwensbreuk met Brinkman zo onherstelbaar groot is geworden dat daardoor het ontslag gerechtvaardigd was. Dijkstal heeft Brinkman onvoldoende de kans gegeven zijn visie op het conflict te geven. Dat is „in strijd met fair play”, vooral omdat de minister Peper en de andere regioburgemeesters alle gelegenheid gaf hun standpunt toe te lichten.

Zie verder pag. 3

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rechter zet Peper en Dijkstal te kijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken