Bekijk het origineel

Amsterdam gaat lasten burgers flink verlichten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Amsterdam gaat lasten burgers flink verlichten

Begroting voor 1998 „historisch” positief

2 minuten leestijd

AMSTERDAM - Amsterdamse huishoudens gaan er volgend jaar in koopkracht op vooruit. De gemeente zal in 1998 een aantal lastenverlichtingen doorvoeren als gevolg van de zeer gunstige financiële positie van de hoofdstad.

Wethouder E. Peer presenteerde gisteren met nauwelijks ingehouden enthousiasme een „historische begroting". Nog nooit is er zo veel geld geweest voor nieuw beleid; 49 miljoen gulden structureel. Daarnaast kan er voor ruim 24 miljoen gulden aan armoedebeleid worden besteed. Voor eenmalige prioriteiten is in 1998 nog eens 52 miljoen gulden beschikbaar.

Sinds begin jaren tachtig heeft de gemeente niet meer zo ruim in haar jasje gezeten, aldus Peer. Hij wilde niet spreken van vette jaren, maar volgens hem zijn er nu wel mogelijkheden om wat voor de burgers te doen.

De financiële ruimte ontstaat onder meer door de lag’ere renten, vervroegde en vrijvallende afschrijvingen, de stijgende conjuctuur en belastingopbrengsten.

Door de gezonde situatie is er komend jaar ruimte voor lastenverlichting voor de Amsterdamse burgers. Zo daalt het tafief van de onroerendezaakbelasting per saldo met 1 procent. Het rioolaansluitrecht daalt met 3 gulden per aansluiting. Verder is het volgens Peer vrijwel zeker dat het Rijk op Prinsjesdag een verlaging van de afvalstoffen heffing met 100 gulden per huishouden zal aankondigen. Overigens geldt deze lastenverlichting niet voor huishoudens die momenteel in aanmerking komen voor kwijtschelding van de afvalstoffenheffing.

Volgens Peer kan het college alle in het collegeprogram gedane beloften waarmaken. „Voor de volle 100 procent". Peer benadrukte verder dat deze begroting ook tegenvallers incalculeert. „Je kunt gerust spreken van een behoedzame begroting. We hebben zo’n 20 miljoen gulden lager begroot dan verleden jaar, zodat we nog wel wat tegenvallers kunnen opvangen".

De reserves van de gemeente groeien flink, van 50 naar 70 miljoen gulden. Deze buffer is van belang om toekomstige tegenslagen te kunnen opvangen. Naast deze buffer wil het college de komende jaren ook een bedrag van 5,5 miljoen gulden in de begroting opnemen om een investeringsimpuls van 55 miljoen gulden mogelijk te maken ten behoeve van de infrastructuur.

Stadsvernieuwing

Het stadsvernieuwingsfonds van de gemeente is momenteel ook bijzonder goed gevuld. Er is 285 miljoen gulden beschikbaar. De’ gemeente wil uit dit fonds onder andere bijdragen aan monumenten financieren.

De begroting wordt op 3 oktober aan de gemeenteraad aangeboden. De slotbeschouwingen zijn op 17 en 18 december.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Amsterdam gaat lasten burgers flink verlichten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken