Bekijk het origineel

Utrecht belangrijkste computerprovincie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Utrecht belangrijkste computerprovincie

Forse groei banen in informatietechnologie

2 minuten leestijd

UTRECHT - Neiens in Nederland zijn zoveel bedrijven die zich bezighouden met informatietechnologie en telecommunicatie (ITC) als in Utrecht. Deze provincie steekt met kop en schouders boven andere regio’s uit. Om dat zo te houden, moet wel de bereikbaarheid van Utrecht snel verbeteren.

Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Berenschot, in opdracht van de provincie Utrecht, dat vanmorgen is gepresenteerd. Vooral de laatste jaren is de werkgelegenheid bij bedrijven op het gebied van computers en software fors gestegen. Tussen 1990 en 1996 nam het aantal banen in deze branche met 32 procent toe; van 19.950 tot 26,300 arbeidsplaatsen.

Ook het aantal bedrijven ging in diezelfde periode fors omhoog: van 975 vestigingen in 1990 tot ruim 1600 vorig jaar. Dat is een groei van 65 procent. Bedrijven kiezen Utrecht vooral vanwege de centrale ligging, het hoge kennisniveau in de provincie, het woonklimaat en de bereikbaarheid. Dat laatste voordeel dreigt te verdwijnen. Daarom dienen er door de rijksoverheid snel maatregelen te worden genofhen om de infrastructuur te verbeteren, zei gedeputeerde C. G. J. van den Oosten vanmorgen.

Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat relatief veel (20 procent) bedrijven verhuizen of stoppen. De reden daarvan is niet duidelijk. Een nieuw te benoemen ITC-manager bij de provincie zal proberen daar achter te komen.

Berenschot adviseert de provincie om in de nabije toekomst te zorgen voor voldoende geschikte bedrijfsruimte. Daarnaast moet de samenwerking tussen bedrijven en kennisinstituten, zoals de Universiteit van Utrecht, meer gestimuleerd worden. Verder dient de provincie meer te profiteren van de nabijheid van Amsterdam, door daar in contacten met bedrijven op te wijzen. Buurman Amsterdam vergroot het internationale imago van Utrecht.

Instroom

De provincie mikt op de instroom van meer ITC-bedrijven, omdat er in die sector nog een behoorlijke groei wordt verwacht. Daarnaast betreft het een schone industrie met, naar verhouding, een laag ruimtegebruik.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Utrecht belangrijkste computerprovincie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken