Bekijk het origineel

„Winkelsluitingstijden nu niet versoepelen”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Winkelsluitingstijden nu niet versoepelen”

Wijers beschikbaar voor nieuw kabinet

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Wijers van economische zaken is voorlopig niet van plan om met een regeling te komen om de winkelsluitingstijden op zondag verder te verruimen. Hij sluit een voorstel tot verdere verruiming echter ook niet uit. „Nu laten we de huidige regeling maar even zo”.

Dat zegt de bewindsman in een interview met het opinieblad HP/De Tijd van deze week. De bewindsman reageert daarin onder andere op een onderzoek naar de waardering van het publiek over de maatregelen die de regering heeft genomen. Daaruit blijkt dat de burgers redelijk veel waardering hebben voor het beleid van het PvdA/ VVD/D66-kabinet.

Opmerkelijk is dat de ondervraagden de openstelling van de winkels niet enthousiast begroeten. Minister Wijers: „Die wordt niet echt hoog gewaardeerd. Gek hè? Het hoeft kennelijk niet zo, terwijl ik dacht dat een vrij grote groep het hartstikke leuk zou vinden... Nu laten we de huidige regeling maar even zo”.

De bewindsman gaat ook in op zijn eigen politieke toekomst. Hij wil na de kamerverkiezingen graag terugkeren op zijn huidige post. Ook is hij beschikbaar als minister van financiën. Ook de optie dat hij toch nog eens als politiek leider van D66 zal functioneren sluit hij niet uit.

„Ik hou terdege rekening met de optie dat ik nog een keer minister van economische zaken word”, aldus de mi nister. Verkeer en Waterstaat trekt hem niet, omdat hij dan niet in de sociaal-’ economische zeshoek zit. Op de vraag op Financiën wel geschikt is en of hij dat niet te droog vindt, antwoordt Wijers letterlijk: „Nee, Financiën is leuk, hartstikke leuk”.

Het ligt volgens de D66’er voor de hand dat er na mei volgend jaar opnieuw een kabinet van PvdA, VVD en D66 komt. Deze formule is in zijn ogen nog niet uitgewerkt. „Ik ben zo bang dat je met een andere combinatie terugvalt in de oude politiek en dat verdient het land gewoon niet”. Samenwerking tussen CDA en D66 ziet Wijers helemaal niet zitten: „Je kunt van een D66’er niet verwachten dat ‘ie reikhalzend uitziet naar een kabinet met het CDA”. De bewindsman vindt het goed dat de christen-democraten in de oppositie zitten. Dat „leerproces” moet nog enige tijd duren „want de vanzelfsprekendheid van de regeringsmacht is voor geen enkele partij goed”.

Lijsttrekker

Wijers sluit niet uit dat hij toch nog eens als politiek leider van D66 zal functioneren. „Ik zeg niet nooit. Waarom zou ik? ... Maar ik sluit helemaal niet uit dat ik later in mijn leven, als iemand me ooit nog wil hebben, wél wil”. De reden dat hij nu voor het lijsttrekkerschap heeft bedankt, ligt in het feit dat hij zichzelf op dit moment „smaller vindt dan de bredere rol van het politiek leider zijn vereist. En ik weet zeker dat als ik mij zou forceren in die rol, dat geen succes zou worden”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

„Winkelsluitingstijden nu niet versoepelen”

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken