Bekijk het origineel

Bewindslieden willen kapitaaltax schrappen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bewindslieden willen kapitaaltax schrappen

Overdrachtsbelasting blijft bestaan

2 minuten leestijd

DEN HAAG - De kapitaalbelasling, een.tarief van 1 procent op het bijeenbrengen van kapitaal, wordt waarschijnlijk afgeschaft. Minister Zalm en staatssecretaris Vermeend van financiën bepleiten deze maatregel in hun belastingconcept voor de 21e eeuw. Deze voorstellen, waarover het kabinet nog moet beslissen, verschijnen op Prinsjesdag.

De kapitaaltax houdt in dat een BV of NV die via de uitgifte van aandelen kapitaal bijeenbrengt, over het totaalbedrag 1 procent belasting moet afdragen. De belasting levert het Rijk jaarlijks een half miljard op.

De meeste andere landen kennen geen kapitaalbelasting, zodat Nederland internationaal gezien uit de pas loopt. Dat schaadt de fiscale concurrentiepositie van Nederland, zo heeft werkgeversorganisatie VNO/NCW opeenvolgende kabinetten steeds voorgehouden. VNO/NCW was altijd al fel gekant te gen de kapitaalbelasting en noemt afschaffing ervan een goede maatregel. „Het is een fiscale rariteit, een strafheffing op ondernemen”, zegt een woordvoerder.

Huizenkoop

De overdrachtsbelasting van 6 procent die betaald moet worden bij de economische overdracht van onroerend goed, willen Zalm en Vermeend wel handhaven. VVD, CDA en D66 hebben de afgelopen jaren regelmatig aangedrongen op verlaging of afschaffing van deze belasting. De meeste landen kennen deze vorm van belasting. Zij levert de Nederlandse schatkist jaarlijks 3,5 miljard op.

Het kabinet spreekt deze week verder over de belastinghervorming die Zalm en Vermeend willen doorvoeren. Rode draad daarin is de verschuiving van de lastendruk van arbeid naar consumeren (minder loonbelasting, meer omzetbelasting).

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Bewindslieden willen kapitaaltax schrappen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken