Bekijk het origineel

Londen wil vermindering vervuiling zee

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Londen wil vermindering vervuiling zee

2 minuten leestijd

BRUSSEL - De Britse Labour-regering stelt deze week de internationale Oslo-Parijs-commissie (Ospar) voor om het storten van gevaarlijke afvalstoffen in zee op termin stop te zetten. Voor wat afgedankte olieplatforms betreft vindt milieuminister Michael Meacher dat die, indien mogelijk, op land ontmanteld moeten worden.

Greenpeace-directeur Peter Melchett heeft enthousiast gereageerd en noemt de beslissing van Meacher „de meest dramatische wijziging in het maritieme beleid van Groot-Brittannië van de laatste vijftien jaar”. Greenpeace voerde twee jaar geleden actie om te voorkomen dat het platform Brent Spar van Shell in zee gedumpt zou worden. Groot-Brittannië en Noorwegen waren tot nu toe de landen vertegenwoordigd bij Ospar die ervoor pleitten dat geval voor geval beslist zou worden wat er met afgedankte platforms zou gebeuren. De koerswijziging van Londen betekent dat nu alleen Noorwegen nog zo’n benadering voorstaat.

Ospar is een intergouvernementeel samenwerkingsverband, waarbinnen wordt overlegd over het afvalbeleid in de Atlantische Oceaan vanaf het arctische gebied tot de hoogte van Gibraltar. Nederland is ook vertegenwoordigd in Ospar, dat deze week op ambtelijk niveau bijeenkomt in Brussel. Daar wordt ónder andere de besluitvorming voorbereid voor de ministersconferentie in Lissabon in juni. De Noorse Ospar-vertegenwoordiger Per Schive verklaarde in Brussel dat het Britse besluit zeker invloed zal hebben op de positie van Noorwegen. De Britse regering heeft haar nieuwe beleid nog niet formeel aan Ospar gepresenteerd, maar minister Meacher heeft de koerswijziging al wel schriftelijk aangekondigd in antwoord op enkele parlementaire vragen over deze materie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Londen wil vermindering vervuiling zee

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken