Bekijk het origineel

Een les

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een les

2 minuten leestijd

„Maar zijn yyij alzo verdorven, dat wij ganselijk onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad? Antwoord: Ja wij; tenzij dan dat wij door de Geest Gods wedergeboren worden”.

Catechismus zondag 3 vraag en antwoord 8

Men zou zich kunnen afvragen of men onbekeerden moet tonen dat zij zo onmachtig zijn, of dat het niet veel beter is wat minder hierover te spreken. Geliefden, wij menen dat het ten hoogste noodzakelijk is dat onbekeerde mensen meermalen hun geestelijke onmacht getoond wordt, omdat het werken in eigen krachten de mens zo eigen is. De mens zal nooit geestelijk werken zolang hij niet zijn eigen onmacht ziet. Hij moet sterven aan eigen krachten, want alle werk gedaan in eigen kracht kan God niet behagen. Het werken in eigen krachten en hun plicht te doen, is elk mens zo eigen. Hij meent dat hij een gelovig mens is en beschouwt zijn gebreken als de onvolmaaktheid der heiligen. Hoe meer hij toeneemt in deugd, des te groter wordt hij in eigen oog En zo is zijn werk natuurlijk, uitwendig godsdienstig, zonder Geest en leven. Zo bedriegt hij zichzelf.

Maar Gods kinderen,die bevindelijk hun onmacht geleerd hebben, moeten Gods genade hiervoor erkennen. Zij moeten met verwondering en aanbidding Code dankbaar zijn. Die hen uit zo’n grote dood verlost heeft. Zij lagen immers op de vlakte van het veld, vertreden in hun bloed, blind en doof. ja, u kon zelfs niet recht bidden of zuchten. De Heere heeft u in Zijn eindeloze goedheid niet in die staat gelaten, maar heeft u eruit geholpen. Hij heeft u van uw onmacht overtuigd, want anders had u blijven werken in eigen krachten.

Jesajas Hillenius, predikant te Drachten

(De mensch beschouwt, 1751 )

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Een les

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken