Bekijk het origineel

Franse justitie gaat paparazzi vervolgen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Franse justitie gaat paparazzi vervolgen

Half etmaal in de rij voor condoleanceregister

6 minuten leestijd

PARIJS (AP) - Het Parijse openbaar ministerie zet het gerechtelijk onderzoek naar de betrokkenheid van de zeven paparazzi bij de dood van prinses Diana voort Zes van hen werd gisteren dood door schuld ten laste geld, Engeland bereidt zich intussen voor op de brafenis van de zondag verongelukte Diana. De plechtigheid ïsA naar verwachting door tweeënhalf miljard mensen op de televisie worden gevolgd.

In Londen wordt rekening gehouden met een menigte van een miljoen mensen langs de route die de begrafenisstoet zaterdag zal maken van St. Ja- mes’s Palace, waar Diana ligt opgebaard, naar Westminster Abbey, waar de begrafenisplechtigheid plaatsheeft. Prins William, de oudste zoon uit het huwelijk van Diana met prins Charles, zal waarschijnlijk de stoet achter de kist van zijn moeder leiden. De vijftienjarige William zou volgens de krant The Sun zijn vader Charles hebben gezegd dat hij vastbesloten is een openbaar eerbetoon aan zijn moeder te brengen, omdat zij dat zo zou hebben gewild.

Een Parijse rechter heeft gisteren tegen alle zeven fotografen die zondag op de plaats van het ongeluk van prinses Diana werden aangehouden een gerechtelijk onderzoek gelast, wegens mogelijke dood door schuld of toebrengen van lichamelijk letsel en het niet bieden van hulp aan de prinses en de drie mann”en die bij haar in de auto zaten. Ze zijn allen formeel in staat van beschuldiging gesteld. Voor beide aanklachten kan een gevangenisstraf van vijf jaar worden gegeven en een boete van 500.000 frank (ruim 160.000 gulden). Nikola Arsov van het fotoagentschap Sipa, Jacques Langevin van Sygma, de freelancer Laslo Veres, Stéphane Darmon, een motorrijder van Gamma en Serge Arnal van Stills werden elk na de aankondiging van het onderzoek op vrije voeten gesteld door rechter Hervé Stéphan, die probeert vast te stellen welke rol de fotografen hebben gespeeld in het ongeluk dat zondag aan de prinses, haar vriend Dodi Al-Fayed en hun chauffeur Henri Paul het leven kostte. Het onderzoek betekent nog niet dat de betrokkenen zullen worden vervolgd. Twee anderen, Romuald Rat van

Gamma en Christian Martinez van het agentschap Angeli, werden elk op 100.000 frank borgtocht (33.000 gulden) vrijgelaten en kregen ieder voor de duur van het onderzoek een beroepsverbod opgelegd. De politie beschuldigde Rat en Martinez ervan agenten die als eersten ter plaatse waren, te hebben belemmerd in hun werk. Volgens advocaat Philippe Benamou had Rat bij de zwaargewonde Diana de polsslag opgenomen terwijl hij foto’s maakte van het wrak.

„ Theaterrechtspraak”

De zeven werden zondag gearresteerd nadat een groot aantal ooggetuigen had gemeld dat de auto van Diana vlak voor het ongeluk door fotografen op motorfietsen werd omzwermd. De advocaat van Arsov, William Bourdon, sprak van „theaterrechtspraak” en zei dat de fotografen tot zondebokken werden gemaakt.

Een belangrijke getuige, de vierde inzittende van de auto, Al-Fayeds lijfwacht Trevor Rees-Jones, raakte zwaargewond. De politie maakte gisteren bekend dat de man de eerste weken waarschijnlijk nog niet zal kunnen worden gehoord.

De krant Liberation citeerde een pohtieagent die zei dat twee collega’s die kort na middernacht op de plaats van het ongeluk arriveerden, door fotografen opzij waren geduwd. Volgens de agent had een van de fotografen gezegd: „Wij zijn gewend aan bloed. In Bosnië lieten ze ons tenminste ons werk doen”.

Liberation voerde ook een Amerikaans echtpaar op dat het ongeluk vanuit een taxi had gezien. Zij vertelden dat fotografen „hun lenzen op enkele centimeters afstand van de lichamen hielden en de politie wegduwden toen die hen probeerde te verwijderen”. De arts Frederic Mailliez, die als een van de eersten op de plaats van het ongeluk aankwam, heeft voor de televisie gezegd dat de fotografen opzij waren gegaan opdat hij de kermende en gesticulerende Diana in een betere houding kon plaatsen. Hij had de prinses, die bewusteloos was, een zuurstofmasker voorgedaan.

Alcohol

Maandag maakte het Parijse openbaar ministerie bekend dat de bestuurder vari de verongelukte Mercedes, Henri Paul, dronken was geweest. Een tweede bloedproef zou zelfs een nog hoger alcoholpercentage hebben aangegeven dan een eerste: 1,87 in plaats van 1,75, het equivalent van negen borrels. De wettelijke limiet om nog te mogen rijden is 0,5. Het gisteren van politiezijde bevestigde bericht dat de snelheids meter van de Mercedes was blijven steken op 196 kilometer is een extra aanwijzing dat een combinatie van factoren tot het ongeluk heeft geleid.

Britse kranten brachten gisteren’ on bevestigde berichten als zou Paul, die tweede veiligheidsman was van het Ritz-hotel, waar Diana en Fayed voor het ongeluk hadden gedineerd, de fotografen hebben uitgedaagd door hen te tarten de snelle Mercedes in te halen. Paul had op het moment dat hij in de auto stapte geen dienst, maar was van huis geroepen om de plaats in te nemen van Fayeds reguliere chauffeur, zei Bernard Dartevelle, de advocaat van Mohamed Al-Fayed, Dodi’s vader en eigenaar van Ritz. De’familie van Henri Paul wil dat er een nieuw bloedonderzoek wordt gedaan om het alcoholgehalte vast te stellen.

Uitvaart

Inmiddels zijn de voorbereidingen voor de begrafenis van Diana in volle gang. Een aantal groten der aarde heeft echter al laten weten niet te komen, onder wie de Amerikaanse president Clinton. Maar Clinton laat zich evenwel vertegenwoordigen door zijn echtgenote, Hillary. Ook de Franse president, Chirac, stuurt zijn vrouw. Het Vaticaan liet weten geen officiële delegatie te sturen. Wel woont de secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, in Londen de uitvaart bij.

In en buiten Groot-Brittannië kwamen gisteren opnieuw op tal van plaatsen mensen bijeen om hun verdriet over de dood van Diana te uiten. Voor de publieke condoleanceregisters in St. James’s Palace in Londen staan lange rijen wachtenden. Wie een boodschap wil achterlaten, moet bijna een half etmaal in de rij staan. De wachttijd zou zijn opgelopen tot elf uur.

Ook in de Britse ambassade in Den Haag tekenden gisteren opnieuw vele honderden mensen het condoleanceregister. Onder hen waren minister-president Kok en minister van buitenlandse zaken Van Mierlo. Kok wilde nog niets zeggen over wie Nederland vertegenwoordigt tijdens de begrafenis komende zaterdag.

Op tal van andere manieren wordt de overleden prinses zaterdag eer betoond. Zo wordt in Groot-Brittannië één minuut stilte in acht genomen. Tal van winkels en banken blijven zaterdagmorgen gesloten. Sportevenementen zijn afgelast.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Franse justitie gaat paparazzi vervolgen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken