Bekijk het origineel

POLSSLAG

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

POLSSLAG

4 minuten leestijd

Babyvoeding

Aan de flesvoeding voor baby’ s moeten bepaalde Icpufa’s worden toegevoegd, meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van te vroeg geboren baby’ s, of baby’ s met een groeiachterstand, aldus dr. H. Woltil in zijn proefschrift waarop hij onlangs promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Twee soorten vetzuren zijn volgens Woltil van belang: die uit de omega 6-groep, en de omega 3-groep. De eerste zitten al in Europese babyvoeding, maar de laatste niet, en die zijn zeer belangrijk. Beide stoffen zitten wel in moedermelk. Baby’ s die borstvoeding krijgen, komen voor de ontwikkeling van hun hersenen dus niets tekort.

Rond de geboorte en in de eerste zes weken daarna maken de hersenen van de baby een belangrijke ontwikkeling door. De samenstelling van de voeding is daarbij van essentieel belang. Woltil achterhaalde de grote rol van Icpufa’s in een onderzoek bij 143 zuigelingen met een laag geboortegewicht.

Geslachtsziekten

Na een constante daling van minstens tien jaar is het aantal consulten op de polikliniek voor seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) van de GG&GD Amsterdam aanzienlijk gestegen. Vergeleken met 1995 bedraagt de stijging zelfs ruim 20 procent. Ook is er een grote toename van het aantal chlamydiadiagnoses bij vrouwen en een stijging van 76 procent van anorectale gonorroe bij homo- en biseksuele mannen. Mogelijk duidt een en ander op een toename van onveilig vrijgedrag. De cijfers zijn afkomstig uit het jaarverslag over 1996 van de polikliniek.

Prof. dr. R. Coutinho van de GG&GD over de cijfers: „We zijn gewend aan een constante daling in de afgelopen tien jaar. En dan nu ineens een stijging van 20 procent. Bovendien zet die toename ook in 1997 door, zo blijkt uit de cijfers”. Hoewel er nog onderzoek loopt naar de oorzaken, vreest Coutinho dat een terugval in onveilig seksueel gedrag de boosdoener is. „Het afschrikwekkende effect van de aids-epidemie lijkt voorbij te zijn. Als dat klopt, als mensen onveiliger gaan vrijen, dan moet je de voorlichting gaan aanpakken. Want die krijgt dan kennelijk een averechts effect en er ontstaat een verzadigingspunt”.

Na een jarenlange daling van het aantal consulten op de soa-polikliniek liet 1995 een lichte groei met 4 procent zien. Maar in 1996 steeg het aantal consulten met minstens 20 procent naar 14.050.

Bestraling na dotteren

Nederlandse hartpatiënten hoeven waarschijnlijk minder vaak te worden gedotterd als zij tijdens de behandeling ook worden bestraald. De verwachting is dat hierover binnen vijfjaar duidelijkheid ontstaat. De nieuwe behandeling kan mogelijk een besparing van 50 miljoen gulden opleveren, aldus radioloog prof. Battermann van het Academisch Ziekenhuis Utrecht.

Patiënten worden gedotterd als hun aderen dichtslibben. Door te dotteren worden de aderen dan ’ opgerekt’ „ zodat het bloed er weer doorheen kan stromen. De behandeling moet vaak worden herhaald, omdat er door de behandeling littekenweefsel ontstaat, waardoor de ader opnieuw verstopt raakt.

Bestraling kan de vorming van littekenweefsel voorkomen, is de gedachte. Het aantal dotterbehandelingen kan dan met een kwart tot de helft worden verminderd. Experimenten in de Verenigde Staten en Zwitserland zijn veelbelovend, aldus Battermann.

In Nederland worden jaarlijks 20.000 mensen gedotterd. Battermann gaat bij veertig patiënten uitproberen of de combinatie van dotteren en bestralen meer effect heeft dan dotteren alleen. Om te beginnen wordt dit onderzocht bij aders in de arm. Daarna volgt het been en als laatste het hart.

Bestraling ter bestrijding van littekenweefsel wordt overigens al vele jaren toegepast. Het gaat hierbij echter om weefsel op de huid en niet om weefsel in bloedvaten.

Loden waterleidingen

In naar schatting zo’ n 275.000 Nederlandse woningen (4,5 procent van het totaal) liggen nog loden waterleidingen. Het drinkwater in deze huizen (meestal gebouwd voor 1950) kan schadelijk zijn voor de gezondheid, in het bijzonder voor zuigelingen met flesvoeding. Zolang de leidingen niet vervangen zijn, kan in dat geval beter bronwater worden gebruikt.

Loodvergiftiging komt ook in ons land nog voor, zo blijkt uit een onlangs uitgekomen rapport van de Gezondheidsraad over lood. De raad heeft in zijn advies de aangescherpte loodnorm van de Wereldgezondheidsraad overgenomen. Een liter drinkwater mag nu niet meer dan 10 microgram lood bevatten. Eerder was dat 50 microgram.

De loden leidingen in woningen vallen onder de verantwoordelijkheid van de woningeigenaren. Bij de oude woningen in binnensteden gaat het vaak om huurwoningen. De huisbazen staan veelal niet te dringen om geld te stoppen in de vervanging van de leidingen.

De Vewin adviseert huurders desalniettemin te infortaergn bij de woningeigenaren met de vraag of er loden waterleidingen in huis liggen. De leidingen zijn vaak te herkennen aan de loodgrijze kleur. Soms zijn ze zichtbaar onder het aanrecht of de stortbak van de wc.

Redactie: W. van Hengel

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

POLSSLAG

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken