Bekijk het origineel

Rugklachtenlijn loopt als ‘n trein

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rugklachtenlijn loopt als ‘n trein

3 minuten leestijd

Meer zitten dan goed is, een verkeerde werkhouding, een blessure en veel meer zaken kunnen rugpijn veroorzaken. Met vragen over deze veelvoorkomende klachten kunnen mensen sinds kort de Rugklachtenlijn bellen. Het klachtennummer in Zwolle is een initiatief van het Centraal Bureau voor Fysiotherapie (CBF).

Het nummer 0900-9669 (bijna een gulden per minuut) moet een landelijke functie krijgen en wil vooral veel zit-werkers in Nederland soelaas bieden, verwacht initiatiefnemer en samensteller van de Rugklachtenlijn, fystiotherapeut E. Herbst. Dagelijks neemt hij patiënten onderhanden die lijden aan de gevolgen van een slechte gewoonte, een verkeerde werkhouding of een ongeluk.

De Rugklachtenlijn wordt zo geprograrmneerd dat een beller via de druktoetsen op zijn telefoon zijn persoonlijk probleem kan invoeren en vragen daarover laten beantwoorden. In totaal biedt de infolijn zo’ n vierhonderd tips, die onder meer bestaan uit heilzame, maar eenvoudige oefeningen.

Zitfltkruk

Overigens bedacht de inventieve fysiotherapeut niet alleen de nationa le Rügklachtenlijn, maar ook de “zitfltkruk”. Dit beukenhouten, ergonomisch verantwoorde meubel corrigeert de zithouding.

Het simpele krukje van ongestoomd beukenhout, ongelakt en asymmetrisch van vorm, telt drie ronde poten en een vierkante. In de zitting is een komvormige ruimte uitgespaard. Herbst heeft er tien jaar aan gewerkt, maar weet het nu zeker: het krukje kan heel veel nek- en rugklachten voorkomen of verhelpen.

In zijn Zwolse praktijk ontdekte hij al jaren geleden dat veel klachten ontstaan door een verkeerde zithouding. Het gaat daarbij niet alleen om pijn in de rug en de nek, maar ook om hoofdpijn, zere armen en voeten, tintelende vingers en nog een hele reeks andere ongemakken. De problemen zijn de laatste jaren alleen maar gegroeid, is zijn ervaring. „Mensen doen tegenwoordig vrijwel alles -zittend en bovendien worden we gemiddeld steeds ouder”.

Herbst zegt dat de praktijk inmiddels heeft aangetoond dat de door hem ontworpen kruk aanzienlijk beter is dan veel dure, op maat gemaakte ergonomische stoelen. Dat veel Arbo-diensten dergelijke stoelen aanbevelen, heeft volgens hem een commerciële achtergrond. „De producenten van dergelijke stoelen timmeren zwaar aan de weg, omdat er veel geld mee is te verdienen”.

Dat laatste speelt bij Herbst geen rol, zegt hij. „De meeste inkomsten van de Rugklachtenlijn gaan naar de PTT. Het krukje kost niet meer dan 239 gulden. Daarvan krijg ik een tientje”.

Zelfde vorm

Opmerkelijk is dat het krukje voor iedereen dezelfde vorm heeft. Alleen de hoogte is enigszins afhankelijk van de lichaamslengte. Desondanks zit niemand er op dezelfde manier op. „Iedereen moet beginnen te zoeken hoe hij of zij het beste zit. De zitfitkruk dwingt de gebruiker als het ware de optimale zithouding aan te nemen”.

De wervels staan dan op een zo goed mogelijke manier boven elkaar en de positie van de zitbeenknobbels voorkomt dat de persoon gaat hangen”, aldus de ontwerper.

De kruk is vrijwel overal bruikbaar: aan de eettafel en het bureau en tijdens het verrichten van huishoude-: lijke karweitjes, zoals strijken. Inmiddels zijn er enkele duizenden in gebruik.

Vanuit de medische wereld komen instemmende geluiden. „Naar schatting 20 tot 80 procent van de klachten is ermee te verhelpen. Die mensen hoeven dus niet meer bij de therapeut aan te kloppen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Rugklachtenlijn loopt als ‘n trein

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken