Bekijk het origineel

Excuses van Borst voor haperende reorganisatie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Excuses van Borst voor haperende reorganisatie

Kamer neemt genoegen met spijtbetuiging

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Borst van volksgezondheid geeft toe dat ze de problemen met betrekking tot de reorganisatie op haar departement in maart jongstleden „te optimistisch” heeft ingeschat. Destijds beloofde de bewindsvrouw dat de zaak „op rolletjes” zou lopen. De Tweede Kamer legt zich neer bij de excuses van de minister.

Dat bleek gisteren tijdens een debat over de reorganisatie op het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport. Aanleiding was een rapport van het organisatiebureau Twijnstra Gudde. Dat concludeerde dat de structuur op het departement onduidelijk is; dat een slagvaardige ambtelijke leiding ontbreekt; dat er geen duidelijke strategie is en dat het politiek-bestuurlijke invoelingsvermogen beter moet.

Alle fracties, uitgezonderd D66, delen de analyse van het organisatiebureau. Ze vinden dat de minister de kwestie voortvarend moet aanpakken. De gevolgen van de haperende organisatie zijn namelijk niet alleen merkbaar in de Kamer omdat de beantwoording van vragen en de behandeling van wetsontwerpen traag verlopen, maar ook de samenleving merkt dat bepaalde projecten niet goed lopen. Zo is er veel kritiek op de manier waarop de eigen bijdragen in de thuiszorg en het ziekenfonds tot stand zijn gekomen.

Het D66-kamerlid Van Boxtel kreeg de wind van voren omdat hij naar het oordeel van CDA, Senioren 2000 en de SP de minister, die bij de komende kamerverkiezingen beoogd D66-lijsttrekker is, te veel „in de luwte houdt”.

Toezegging

De berichten over de haperende organisatie bereikten in maart voor het eerst de politiek. Toen beloofde de minister dat de zaak over vier maanden op orde zou zijn. Anders zou er voor haar „zwaar weer” dreigen. In april herhaalde ze deze toezegging. Nu blijkt echter uit het rapport van Twijnstra Gudde dat de problemen nog volop aanwezig zijn.

Alle fracties haalden gisteren de genoemde toezegging van de bewindsvrouw aan en vroegen zich af hoe deze uitspraak zich verhoudt tot de feitelijke situatie. Minister Borst zei dat ze geen moeite had om te erkennen dat die uitspraak destijds „te optimistisch” is geweest. Ze voegde eraan toe dat haar uitlating ook bedoeld was om de ambtelijke organisatie aan te sporen meer werk te men van de reorganisatie. Het was „management by speech”.

De uitspraak dat het „zwaar weer” zou worden als de organisatie na vier maanden niet goed zou functioneren, had geen betrekking op haar eigen functioneren, zoals sommige politieke partijen dachten, maar wel op de ambtelijke top.

Die hoop op een beter functioneren is ijdel gebleken. Met name de topambtenaren konden het niet goed met elkaar vinden en daardoor stroopte het reorganisatieproces. De secretaris-generaal, mevrouw De Maat, heeft haar functie deze zomer opgegeven. De bewindsvrouw heeft nu de gepensioneerde topambtenaar Jessurun gevraagd tijdelijkdeze functie op zich te nemen en de reorganisatie vlot te trekken. Hij moet half oktober met een voorstel voor een plan van aanpak komen.

Politiek oordeel

De Kamer kan met deze toezegging leven en velt het politiek oordeel over het gevoerde beleid pas na de presentatie van het plan van aanpak. Alle oppositiepartijen steunen echter wel een voorstel van het CDA om de Kamer periodiek te informeren over het verloop van de reorganisatie. Daarvoor voelt de bewindsvrouw niets. Ook de regeringspartijen wijzen de kameruitspraak op dit moment af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Excuses van Borst voor haperende reorganisatie

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken