Bekijk het origineel

VS eisen wijzigingen op verbod landmijnen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

VS eisen wijzigingen op verbod landmijnen

Amerika het „zorgenkindje” in Oslo

2 minuten leestijd

OSLO (AP) - De Verenigde Staten hebben gisteren op de conferentie over het uitbannen van landmijnen vrijzigingen voorgesteld in een ontwerptekst die uitgaat van een totaalverbod. De Amerikaanse opstelling wordt in Oslo bijna algemeen gezien als uiterst zorgwekkend, omdat te verwachten is dat nu ook andere landen op een uitzonderingspositie zullen aandringen.

De Amerikaanse delegatie onder leiding van Eric Newson gaf te kennen dat de regering in Washington wel degelijk streeft naai’ een verdrag en een algeheel verbod, maar tegelijkertijd haar defensieverplichtingen in Korea wil nakomen.

De VS, die zich pas twee weken geleden bereid verklaarden tot deelname aan de onderhandehngen, streven naar een verdrag waarin zij pas worden ver plicht de mijnen langs de grens met Noord-Korea op te ruimen wanneer dat land niet langer een bedreiging vormt voor Zuid-Korea. Ook eisen zij dat bepaalde soorten mijnen onder een andere categorie worden gerangschikt, zodat die buiten het algehele verbod komen te vallen.

Newson erkende dat veel delegaties op de conferentie bezorgd zijn dat een Koreaanse clausule „de deur zou openen voor andere geografische uitzonderingen”. Hij voegde hieraan toe dat dit niet nodig is, omdat het geval Korea „compleet uniek is”. Steve Goose, woordvoerder van de internationale campagne voor een verbod op landmijnen, noemde de VS „het zorgenkindje” van de conferentie. Hij wees erop dat in het geval van een stemming de VS verslagen zouden worden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

VS eisen wijzigingen op verbod landmijnen

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken