Bekijk het origineel

Rechtvaardig

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Rechtvaardig

2 minuten leestijd

„En Hij zeide ook tot sommigen die bij zichzelven vertrouwden dat zij rechtvaardig waren, en de anderen niets achtten, deze gelijkenis”.

Luc. 18:9

Rechtvaardigen zijn in dit verband mensen die hun eigen gerechtigheid oprichten en door de werken van de wet zoeken gerechtvaardigd te worden. Zij worden niet alleen door anderen voor rechtvaardige, vrome en heilige mensen gehouden, maar zij geloven het ook van zichzelf. Omdat zij, gelijk gezegd is, de wet zo nauwkeurig onderhouden en onberispelijk leven.

De grond van hun vertrouwen Is hun plichtsbetrachting en goede werken. Omdat zij op zichzelf vertrouwen, zijn zij echter geen ware rechtvaardigen. Zij zijn niet rechtvaardig In een evangelische zin, door de toegepaste gerechtigheid van de Middelaar. Hun gerechtigheid is maar uitwendig niet inwendig.

Zij hebben geen vernieuwd hart, zij zien de Inwendige doding van de zonden en de reiniging van het hart over het hoofd. Zij hakken alleen maar de takken af en denken niet aan het uitroeien van de wortel der verdorvenheid. Hun gerechtigheid komt niet voort uit de ware liefde tot God, maar eigenliefde is hun beginsel. Zij willen door de mensen gezien worden. Hun gerechtigheid Is niet nederig, maar zij zijn hoogmoedige mensen, die een hoge inbeelding van zichzelf hebben en anderen niets achten en daarom walgelijk zijn in de ogen Gods. Zo zijn zij alleen rechtvaardig In eigen Inbeelding terwijl zij zichzelf misleiden en bedriegen.

Jesajas Hilleniust pred. te Drachten

(Eenige Keurstoffen, 1756)

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Rechtvaardig

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken