Bekijk het origineel

Thaise peuter overleeft ramp

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Thaise peuter overleeft ramp

Toepolev stort neer in rijstveld bij Phnom-Penh

3 minuten leestijd

PHNOM-PENH (AP) - Een Thais jongetje van een jaar oud en twee andere inzittenden leken gisteren de enige overlevenden te zijn van een vliegtuigongeluk bij de luchthaven van de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh, waar het toestel had moeten landen.

Er waren 66 mensen aan boord toen de Toepolev 134 van de Vietnamese luchtvaartmaatschappij vlak bij de luchthaven neerstortte, explodeerde en in brand vloog. Tijdens de landing regende het hevig, maar het is niet zeker of het weer een rol speelde.

Het toestel was afkomstig uit Ho Chi Minhstad en stortte neer in een rijstveld op ongeveer een kilometer afstand van de landingsbaan. Brandweer en ambulances hadden moeite de plaats te bereiken. De enige weg in de buurt was overstroomd. Ooggetuigen zeiden dat de piloot een normale landing leek te maken, tot hij zich realiseerde dat hij de landingsbaan dreigde te missen. Hij probeerde de neus van het toestel op te trekken, maar het vliegtuig raakte palmboomtoppen en stortte neer. „Er was een enorme explosie”, verklaarde een ooggetuige.

Het grootste ziekenhuis van Phn om-Penh, het Calmetti-ziekenhuis, maakte melding van slechts één overlevende: het Thaise jongetje. De Cambodjaanse premier Hun Sen meldde echter omstreeks middernacht dat er in een ander ziekenhuis nog twee overlevenden lagen.

Hun Sen zei dat zich onder de slachtoffers 22 Taiwanezen, 21 ZuidKoreanen, acht Chinezen, vier Cambodjanen, twee Vietnamezen, een Japanner, een Australiër en een Europeaan,bevonden. De nationaliteiten van de drie andere slachtoffers waren niet bekend.

Honderden mensen kwamen op de plaats van het ongeluk af. Plunderaars sloegen hun slag en kwamen op de persoonlijke bezittingen van de slachtoffers af. Ook politiemensen zouden zich aan plunderingen schuldig hebben gemaakt.

Functionarissen van Vietnam Airlines in Ho Chi Minhstad verklaarden dat het toestel zes bemanningsleden aan boord had en zestig passagiers, voornamelijk Zuid-Koreanen, Taiwanezen en Japanners.

Onder de Zuid-Koreanen bevond zich een groep artsen en medische studenten die medicamenten naar Cambodja brachten. Volgens de Brit se ambassade stond ook een Brit op de passagierslijst.

Westkant

De commandant van de verkeerstoren, Tith Chantha, zei dat de bemanning na het inzetten van de landing van de verkeersleiders de opdracht had gekregen de landingsbaan niet aan de oastkant, maar aan de westkant te naderen. Vervolgens ging het contact tussen vliegtuig en toren verloren. Drie minuten later stortte het toestel neer. Volgens Tith Chantha is het ongeluk veroorzaakt door een samenloop van communicatie- en mechanischeproblemen.

De Vietnamese luchtvaartmaatschappij was een van de eerste commerciële maatschappijen die de vluchten op bet internationale vliegveld van Phnom-Penh hervatten na de staatsgreep door copremier Hun Sen, begin juli, toen er zwaar werd gevochten rond de luchthaven.

Tijdens die gevechten sloegen plunderaars toe op het vliegveld. Alle computers en andere hulpmiddelen in de verkeerstoren werden meegenomen. Er werd snel nieuwe apparatuur aangesloten om de luchthaven weer te laten functioneren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Thaise peuter overleeft ramp

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken