Bekijk het origineel

„Verdrag is een verkeerd idee”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Verdrag is een verkeerd idee”

2 minuten leestijd

APELDOORN - Niet elk weldenkend mens juicht een verdrag tegen landmijnen per definitie toe. NAVO deskundige Frederick Bonnart roeit in de International Herald Tribune tegen de stroom in. Een verdrag valt volgens hem moeilijk te controleren en onmogelijk af te dwingen. Bovendien bindt het alleen landen die, als ze al mijnen gebruiken, zich doorgaans fatsoenlijk gedragen.

De klassieke starre loopgravenoorlogen behoren tot het verleden, maar mijnen vormen nog steeds een krachtige voorziening voor de bescherming van troepen, stelt Bonnart. „Landen geven nog altijd veel uit voor de verdediging, en kopen daarvoor dodelijke bewapening. Het zou niet logisch zijn landmijnen daarvan uit te sluiten”.

Ongeacht welk verbod, zullen onaangename regimes en militaire” bendes gebruik blijven maken van het goedkope en handige wapen. Bonnart: „Het is geen wonder, dat hoge militairen in beschaafde landen pleiten voor het houden van landmijnen”.

„Niet het wapen is de wortel van het kwaad. De verschrikkelijke schade aan een menigte mensen in landen als Rwanda en Algerije, toegebracht met messen, knuppels en stenen, toont de noodzaak van uiteenlopende internationale afspraken aan”, meent Bonnart.

Plastic mijnen

Een meer beperkte aanpak verdient volgens hem de voorkeur. Als soldaten ergens mijnen leggen, moeten ze de positie zo nauwkeurig mogelijk aangeven. Zodra de noodzaak voor het gebruik komt te vervallen, dienen de mijnen te worden opgeruimd. Deze praktijk zou bovendien niet misstaan als standaardprocedure bij een militaire overwinning. De verslagen partij moet krachtens de overgaveregeling verpUcht de eigen mijnen opruimen. De geallieerden hadden bijvoorbeeld Irak moeten dwingen de mijnenvelden in Koeweit en eigen land te ruimen, iets wat helaas niet is gebeurd.

Afgezien van de wijze van gebruik, ziet Bonnart wel het nut van een uitvoerverbod in. Verder „is overeenstemming mogelijk over het afschaffen van het gevaarlijkste systeem, het in grote hoeveelheden rondstrooien van grote hoeveelheden naderhand niet op te sporen plastic mijnen”, vindt Bonnart. „Deze oplossing is niet ideaal, maar wel realistisch”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Verdrag is een verkeerd idee”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken