Bekijk het origineel

Raad Schoonhoven wil geen coffeeshop

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Raad Schoonhoven wil geen coffeeshop

Burgemeester moet huiswerk overdoen

2 minuten leestijd

SCHOONHOVEN - De Schoonhovense burgmeester, mevrouw drs. W. D. Wassenberg-Welp, moet haar huiswerk overdoen nu gisteravond is gebleken dat Schoonhoven geen enkele coffeeshop binnen de stadsgrenzen meer wil. Een meerderheid van de raad heeft zich tegen een eerder door de burgemeester ingenomen standpunt gekeerd.

In de regio Midden-Holland bespreekt op dit moment iedere gemeente een voorstel van het regionaal politiecoUege onder de naam Nota-Schoots. Deze nota is zo genoemd omdat het voorstel is tot stand gekomen onder leiding van een speciale werkgroep onder voorzitterschap van burgemeester Schoots van Zevenhuizen-Moerkapelle.

De nota gaat uit van een regionaal coffeeshopbeleid waarbij terugdringing van het huidige aantal van 23 coffeeshops vooropstaat. Binnen het totaal aanwezige aantal kan een maximum worden vastgesteld. Op grond van bijzondere lokale omstandigheden kan worden besloten geen coffeeshop te gedogen, terwijl er wel lokale behoefte aan softdrugs is. In zo’n geval moet dan, zonder dat dit overlast geeft, elders in de regio worden gezorgd voor het voorzien in de behoefte. Een coffeeshop binnen een afstand van 150 meter van een school, jeugdhonk of psychiatrische inrichting moet volgens de nota altijd worden verboden.

De burgemeesters van de betrokken gemeenten hebben onlangs afgesproken dat de GGD Midden-Holland een onderzoek naar de behoefte en het gebruik van softdrugs in Midden-Holland gaat verrichten. Uit het onderzoek moet blijken wat de reële behoefte aan coffeeshops per gemeente is.

Tijdens de eerste afsprakenronde binnen het Regionaal College van de politieregio Midden-Holland stemde de Schoonhovense burgemeester op voorhand al in met het voorstel de enige in Schoonhoven aanwezige coffeeshop te gedogen. Dat deed zij zonder de raad daarover te raadplegen.

Te snel

Gisteravond kreeg zij van een meerderheid van de raadsfracties (VVD/SGP/RPF/CDA en Gemeente Belang) te horen dat dat feest niet door moet gaan. De fracties oordeelden dat er geen enkele coffeeshop moet blijven in Schoonhoven en dat men terug wil naar een nultoestand.

„De burgemeester zal haar huiswerk over moeten doen. Mensen roepen wel eens iets te snel”, was het commentaar van SGP-wethouder A. C. Kok gisteravond op de gebeurtenissen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Raad Schoonhoven wil geen coffeeshop

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken