Bekijk het origineel

NAVO bezorgd over Bosnisch-Servische bendes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

NAVO bezorgd over Bosnisch-Servische bendes

„Karadzic onder voorwaarden bereid tot overgave”

4 minuten leestijd

WASHINGTON (AP) - Het optreden van Bosnisch-Servische bendes tegen de SFOR-troepen in Bosnië is een „grote reden tot zorgi”, zo heeft NAVO-commandant generaal Wesley Clark gisteren gezegd.

Clark zei een „trend naar wanorde” te zien, „georganiseerde wanorde van de kant van sommige mensen” in het Servische deel van Bosnië. „Ik kan die mensen alleen maar waarschuwen dat SFOR zich niet zal laten intimideren door bendegeweld of de dreiging van bendegeweld”, aldus Clark, doelend op het optreden van aanhangers van de van oorlogsmisdaden beschuldigde Radovan Karadzic tegen Amerikaanse en andere NAVO-troepen. „Wij zullen alle noodzakelijke middelen gebruiken -waaronder dodelijke middelen- om onze strijdkrachten te beschermen en onze missie voort te zetten”.

De 30.000 man sterke SFOR-macht ziet toe op de naleving van de Daytonakkoorden uit 1995, die een einde maakten aan de oorlog in Bosnië. Clark zi dat de troepenmacht met enkele duizenden wordt uitgebreid met het oog op de gemeentelijke verkiezingen die later deze maand in Bosnië worden gehouden. Clark wilde geen specifiek aantal noemen, maar sprak van „een grootschalige militaire inspanning”. De Amerikaanse generaal herhaalde ook zijn oproep aan Karadzic om zich over te geven aan het VN-oorlogsmisdadentribunaal in Den Haag.

Aanbod

Het Bosnisch-Servische lid van het Bosnische presidentschap, Momcilo Krajisnik, heeft gisteren laten doorschemeren dat Radovan Karadzic bereid is zich over te geven aan het VNtribunaal voor oorlogsmisdaden in het voormalige Joegoslavië. Karadzic wil met Den Haag onderhandelen over de voorwaarden voor zijn uitlevering en Krajisnik zei hierin een bemiddelende rol te kunnen spelen.

Krajisnik, een vertrouweling van Karadzic, deed het aanbod tijdens een ontmoeting met de VN-mensenrechtenon derzoeker Elisabeth Rehn in Pale, het bolwerk van Karadzic. Rehn kreeg te horen dat ze zowel met Karadzic als generaal Ratko Mladic, de voormalige Bosnisch-Servische commandant die ook door het VN-tribunaal is aangeklaagd, kan praten. Op haar beurt zou Rehn weer kunnen bemiddelen tussen Den Haag en Karadzic en Mladic, aldus Krajisnik.

Volgens Krajisnik eist Karadzic eerst de komst van juridische medewerkers van de VN die in een voorlopig onderzoek moeten vaststellen of hij schuldig is aan oorlogsmisdaden en daarvoor terecht moet staan. De getuigen die daarvoor opgeroepen worden zullen veiligheidsgaranties krijgen, aldus Krajisnik.

Het VN-tribunaal heeft een eerder voorstel om Karadzic op Bosnisch-Servisch gebied te berechten in plaats van in Den Haag van de hand gewezen. Omdat Karadzic en Mladic in het nieuwe voorstel de mogelijkheid open houden een berechting af te wijzen indien ze na het vooronderzoek opnieuw wegens oorlogsmisdaden aangeklaagd worden, lijkt het onwaarschijnlijk dat het VN-tribunaal ingaat op de eisen.

Dat er eigenlijk niks is veranderd ondanks het nieuwe initiatief onderstreepte Krajisnik met de woorden: „Nationale helden kunnen niet wegens oorlogsmisdaden aangeklaagd worden”.

Rehn liet weten het voorstel aan’ het tribunaal te zullen voorleggen, maar sprak haar twijfel uit of de veiligheid van de rechters en getuigen gegaran-. deerd kan worden.

Karadzic en Mladic zijn de meest gezochte verdachte oorlogsmisdadigers uit het voormalige Joegoslavië. Na de Bosnische oorlog werden beiden door de internationale gemeenschap gedwongen hun officiële functies neer te leggen. Uit angst door de NAVO-vredesmacht SFOR gearresteerd te worden houden Karadzic en Mladic zich al meer dan een jaar schuil in het Servische gedeelte van Bosnië, beschermd door een speciale politiemacht. Desondanks bleef Karadzic achter de schermen aan de politieke touwtjes trekken. Maar de afgelopen maanden werd zijn positie steeds meer ondergraven door de Bosnisch-Servische president Biljana Plavsic, die met steun van de westerse wereld Karadzic steeds meer wist te isoleren.

Dinsdagavond won Plavsic opnieuw een slag in de machtsstrijd met haar rivaal uit Pale toen de Bosnisch-Servische stafchef, generaal Pero Colic, zich aan haar zijde schaarde. Na een gesprek met Plavsic noemde Colic haar de „opperste commandant”, waarmee hij aangaf haar autoriteit te aanvaarden. Colic maakt hiermee een ommezwaai in zijn opstelling. Vorige maand plaatste hij zichzelf nog in het kamp van Karadzic en boycotte hij een door Plavsic georganiseerde bijeenkomst van de militaire leiding van de Bosnische Serviërs. Hij volgde hiermee het bevel op van het ministerie van defensie, dat Karadzic steunt. Omdat Colic betaald wordt door de regering in Belgrado heeft kennelijk ook de klein-Joegoslavische president Slobodan Milosevic Karadzic definitief laten vallen en voor Plavsic gekozen.

Ook gisteren had de hoge internationale afgevaardigde voor de wederopbouw van Bosnië, Carlos Westendorp, een ontmoeting met Milosevic in Belgrado. Onderwerp van gesprek was ook hier de machtsstrijd tussen Plavsic en Karadzic.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

NAVO bezorgd over Bosnisch-Servische bendes

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken