Bekijk het origineel

Van Aartsen kwaad op varkensvervoerders

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Van Aartsen kwaad op varkensvervoerders

Minister gispt gang van zaken rond Schoondijke

3 minuten leestijd

DEN HAAG - Minister Van Aartsen van landbouw komt vdgende week met „een samenstel van maatregelen” om misstanden in het vervoer van varkens tegen te gaan. Dat zei de bewindsman gisteren in een overleg met de Tweede Kamer over het verioop van de varkenspestepidemie.

De bewindsman is kwaad over de manier waarop sommige transportbedrijven de regels betreffende het vervoer van varkens aan hun laars lappen. Ter illustratie las hij gisteren enkele regels voor uit een voorlopig verslag van de AID over de besmetting van het varkensbedrijf in Schoondijke in ZeeuwsVlaanderen.

Uit het verslag blijkt dat de transporteur biggen van vijf verschillende bedrijven in de Achterhoek heeft samengevoegd in één transport en dat de dieren later zijn overgeladen in een andere veewagen. Beide zaken zijn verboderi. Om de zaak een „saus van legaliteit te geven”, aldus de minister, zijn vervolgens de vervoersdocumenten „bewust onjuist of gedeeltelijk onjuist ingevuld”. De zaak is in handen gegeven van het openbaar ministerie. „Hiertegen kan niet hard genoeg worden opgetreden”, aldus de minister.

Van Aartsen zei gisteren dat er volgens hem „elementen zijn in de sector die nog steeds niet door hebben dat zij met vuur spelen”. Volgens de bewindsman voelt de overheid zich bij de bestrijding van de varkenspest soms alsof zij „aan het behangen is tegen de wind in”. Van Aartsen wilde gisteren nog niet vooruitlopen op de inhoud van de maatregelen die hij gaat nemen om misstanden in het vervoer van varkens tegen te gaan.

De minister gaf aan dat hij verwacht dat de totale kosten van de varkenspest -het gaat dan om directe kosten, vervolgschade is niet meegerekend- zullen oplopen tot 4 miljard gulden. De helft van dat bedrag komt voor rekening van de Nederlandse schatkist.

Toeleveranciers

Toeleveranciers van varkenshouders hebben tot nu toe al zeker 60 miljoen gulden schade geleden door de varkenspest. Dat heeft de organisatie voor logistiek en transport, EVO, berekend. Deze ondernemersorganisatie vraagt in een brief aan minister Wijers van economische zaken en staatssecretaris Vermeend van financiën om ondersteunende maatregelen door de overheid.

Het gaat bij de gedupeerde toeleveranciers met name om mengvoederbe drijven, exporteurs, loonwerkers en veehandelaren. Tijdens het in Brabant en Limburg gehouden onderzoek gaven 120 ondernemers aan dat de schade inmiddels is opgelopen tot gemiddeld 500.000 gulden per bedrijf Van deze groep zegt 20 procent dat de continuïteit van de bedrijfsvoering in gevaar is.

Noord-Korea

Van Aartsen zegde de Kamer gisteren toe de noodmaatregel van het doodspuiten van biggen zo snel mogelijk te beëindigen: „Hoe eerder, hoe liever”. Op de vraag van het kamerlid Van der Vlies (SGP) of het niet mogelijk was vlees dat hier niet op de markt mag komen naar Noord-Korea te brengen, antwoordde de minister dat dat financieel niet haalbaar is en dat men in dat land meer behoefte heeft aan graan dan aan vlees.

Inmiddels zijn in Limburg drie nieuwe gevallen van varkenspest vastgesteld. In twee gevallen, op bedrijven in Ysselsteyn en in de buurt van Nederweert, leidt dit tot uitbreiding van het gebied waarvoor een vervoersverbod geldt. Het derde geval is op een bedrijf in Meijel. In totaal gaat het om 1615 varkens die allemaal worden geruimd. Met deze drie nieuwe gevallen is het totaalaantal gekomen op 397.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Van Aartsen kwaad op varkensvervoerders

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken