Bekijk het origineel

„Bezig zijn met het Woord van de Ander

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Bezig zijn met het Woord van de Ander

Dr. Hofman als hoogleraar geïnstalleerd

3 minuten leestijd

APELDOORN - De Theologische Universiteit van de Christelijke Gereformeerde Kerken heeft sinds gisteravond weer een hoogleraar Nieuwe Testament. Dr. T. M. Hofman werd tijdens een bevestigingsdienst in de Barnabaskerk in Apeldoorn geïnstalleerd. De synode van Zierikzee benoemde ds. Hofman tot opvolger van prof. dr. J. de Vuyst. Vanmiddag sprak de nieuwe hoogleraar zijn oratie uit, het eerste (openbare) college.

President-curator ds. J. Westerink ging voor in de dienst. De tekst voor de preek was Efeze 3:18-19a. „Opdat gij ten volle kondet begrijpen met al de heiligen, welke de breedte eii lengte en diepte en hoogte zij, en bekennen de liefde van Christus, die de kennis te boven gaat”,

Paulus bidt in dit gedeelte voor de Efeziërs om de kennis van de liefde van Christus. Ds. Westerink stond stil bij de kennis waarom, de heiUgen voor wie en het doel waartoe hij bidt.

De curator zei deze tekst mede te hebben gekozen omdat die herinnerde aan het moment dat ds. Hofman zijn benoeming aanvaardde. „Hij vertelde dat hij geroepen werd tot hoogleraar in een vak dat zijn hoofdvak niet was en zei: Maar samen met al de heiligen mogen we verstaan wat de Heere ons zegt. We hoeven het niet alleen te doen, het onderzoek in de Schrift. God heeft mensen gegeven die ons voorgingen”.

In het gebed in de tekst, zei ds. Westerink, gaat het om de liefde die op de ander gericht is, die eenzijdige verkiezende liefde, die uitgaat naar een verloren mensenkind. Een hefde die zo breed is, dat er voor de grootste der zondaren ruimte is om zalig te worden. Een liefde die zo lang is, dat onze blik zich verliest in de verre eeuwigheid, en die duurt tot de jongste dag. Een liefde die ook heel diep is, de diepte van het neerdalen in ons vlees, in de kribbe. Zo diep, dat Hij daalde tot de plaats waar ik als verloren Adamskind lag. En voor de hoogte moeten we naar Gods troon kijken. Dat gaat zo hoog, dat je alleen maar kunt aanbidden”.

„Het gebed van Paulus is dat de Efeziërs die liefde kunnen begrijpen. Hij vraagt meer. Een kennen van de liefde. Iets dat je persoonlijk raakt. Broeder Hofman, is dat nou het gebed waarop je zit te wachten? Studenten zullen het merken als hun hoogleraar begrijpt en kent. Als hij als een landmeter omgaat met de Schnft en tegelijk weet: Ik ben bezig met het Woord van een Ander”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

„Bezig zijn met het Woord van de Ander

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken