Bekijk het origineel

Hervormd Oud-Beijerland rondt restauratie af

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hervormd Oud-Beijerland rondt restauratie af

2 minuten leestijd

OUD-BEIJERLAND - Met een herdenkingsbijeenkomst is gisteravond de Oud-Beijeriandse Dorpskerk van de hervormde kerk na de restauratie van het interieur weer officieel in gebruik genomea

Belangrijk onderdeel van de restauratie was de verwerking van een groot aantal grafzerken in de nieuwe, natuurstenen vloer. „We hebben een kerkgebouw dat in alle eenvoud mooi is”, aldus voorzitter A. Luijendijk van ‘de kerkvoogdij.

Hij stond in zijn toespraak stil bij het reeds in 1991 opgestelde restauratieplan. Hij memoreerde de aanpak van de boktor in 1992. Het historische doophek en de preekstoel werden daarbij grondig gereinigd.

Van 1994 tot 1996 zijn de gevels van de kerk gerestaureerd. De restauratie van het interieur vaii de kerk werd me de mogelijk door een groot legaat. De oude, houten vloer is geheel vervangen door een natuurstenen vloer. Ongeveer honderd vierkante meter daarvan bestaat uit grafzei-ken.

Aanpassingen

Ook is er vloerverwarming aangelegd. Er ligt bijna 2 kilometer waterslang onder de vloer. Ook zijn er nieuwe banken geplaatst, uitgevoerd in wit, gerookt eiken. Daarnaast is de lambrizering aangepast. „Die fungeert als overgang .van de 16e-eeuwse vloer naar de 19e-eeuwse gewelven”, aldus H. Lakerveld, bouwkundig adviseur.

De totale kosten van de restauratie bedragen 900.000 gulden. Tijdens de werkzaamheden werd er door een gemeentelid nog een luifelbank geschonken. In de kerk zijn op diverse plaatsen gedenkstenen van uitbreidingen en restauraties te zien, reden waarom er ook nu een gedenksteen in de vloer is opgenomen.

Burgemeester B. B. M. van der Hart vond het opvallend dat er vroeger eerst een kerk en pas daarna een gemeentehuis werd gebouwd. „Overigens een juiste volgorde”, aldus de PvdA-burgemeester Ds. J. Maas mediteerde over Psalm 84:11. „Opvallend genoeg horen we de dichter van de psalm nauwelijks over de pracht van de tempel. Hij heeft heimwee naar God, en dat wordt geboren uit gemis. Die ene dag mogen we ook vertalen met feestdag, de dag waarop God wordt ontmoet. Er is hier veel geïnvesteerd, maar de grootste investering kwam van boven toen God Zijn enig Kind ‘wegschonk opdat wij niet verloren zouden gaan”.

De beide andere plaatselijke hervormde predikanten, ds. L. Groenenberg en ds. H. Russcher, verzorgden de opening en sluiting van de avond.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Hervormd Oud-Beijerland rondt restauratie af

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken