Bekijk het origineel

Christelijke burgervader welkom in Veenendaal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Christelijke burgervader welkom in Veenendaal

GroenLinks: Jullie discrimineren vrouwen

2 minuten leestijd

VEENENDAAL - De politieke partijen in Veenendaal sluiten de komst van een christelijke burgemeester niet uit Dat bleek gisteren in het seniorenconvent bij de gesprekken over de profielschets voor de opvdger van de naar de NCRV vertrekkende burgervader F. Brink.

,JVlaar kwaliteit staat voorop en dat heeft niets met levensovertuiging te maken”, aldus C. Sanders (PvdA). „Een christelijke levensovertuiging mag best van ons, maar mag geen vereiste zijn”. Ook vanuit de VVD en D66 waren er geen onoverkomelijke bezwaren als een kwalitatief goede burgemeester van christelijken huize zou zijn. „Alleen is er geen behoefte om dit te vermelden in de profielschets”, aldus W. Kroes (VVD).

A. de Graaf (RPF/GPV) pleitte voor de vermelding „christelijke levensovertuiging en kerkelijk meelevend”. „Dit is wenselijk gezien de samenstelling van de Veense bevolking”. Ook dr. R. Bisschop (SGP) gaf dit aan. „Zo’n burge meester is het best op zijn plaats in Veenendaal”.

Ook het CDA wilde de toevoeging „christelijke levensovertuiging” opnemen in de profielschets. Een meerderheid van de fractievoorzitters bleek echter tegen te zijn.

H. ten Boske (GroenLinks) had andere wensen. „Het mag beslist geen SGP’ er, GPV’er of RPF’er worden. Dat sluiten wij uit”. Volgens Ten Boske zijn dit „onverdraagzame mensen”. „Ze zijn niet ruimdenkend en hechten meer waarde aan politieke en kerkelijke dogma’s dan aan verdraagzaamheid”.

Discrimineren

Dat leverde haar felle kritiek op van Sanders. „Als kwaliteit vooropstaat, waarom dan zo’n beperking?” Ook Bisschop mengde zich in de discussie: „Dit verraadt wel zeer eng denken. U snijdt uzelf in de vingers waar u anderen wilt verwonden”. Ten Boske legde alle kritiek naast zich neer. „Jullie christelijke partijen discrimineren vrouwen en andere groeperingen”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Christelijke burgervader welkom in Veenendaal

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken