Bekijk het origineel

Prinsjesdag in de klas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Prinsjesdag in de klas

RD-lesmateriaal nu ook voor basisonderwijs

3 minuten leestijd

Over een kleine twee weken is het weer Prinsjesdag. Veel leraren besteden daar uitgebreid aandacht aan in de klas. Om hen daarbij te helpen, stelt het RD al enkele jaren gratis lesmateriaal beschikbaar. Dit keer zijn er twee primeurtjes: er is voor het eerst een aparte versie voor het basisonderwijs en de lay-out van de lesbrieven onderging een professionele metamorfose.

De directeur van een basisschool uit het midden des lands was de afgelopen jaren steevast met zijn groep 8 op de derde dinsdag van september op het Binnenhof te vinden. Voor de lessen op school over de grote happening flanste hij zelf wat stencils in elkaar. Dat hoeft niet meer.

Deze week kregen 700 protestants-christelijke en reformatorische ‘basisscholen een exemplaar van de lesbrief in de bus. Van de versie voor het voortgezet onderwijs gingen er 850 de deur uit. En nu maar kopieëren, want dat mag met deze lesbrief.

Fotopuzzel

Het materiaal bestaat uit werkbladen die los van elkaar te gebruiken zijn. „De leraar bepaalt dus zelf wat hij wel en niet behandelt, afhankelijk van de tijd die hij heeft”, zegt A. van Stuijvenberg, pr-medewerker van het RD.

Wat krijgen de leerlingen voorgeschoteld? Vragen over de begroting en de Troonrede, een fotopuzzel van alle ministers (Wie is wie?) en de opdracht om een fotocollage te maken. De leerlingen hebben de Prinsjesdagbijlage van het RD erbij nodig. Die wordt dan ook gratis naar de scholen toegestuurd. Voor basisscholen geldt een maximum van 25 exemplaren per klas. Ook de dagkrant van Prinsjesdag en die van de dag erna kan gratis aangevraagd worden.

Voor het voortgezet onderwijs geldt een iets andere regeling. Alle leerlingen krijgen een Prinsjesdagbijlage, maar van de dagkrant worden maximaal vijf exemplaren verstuurd. Daar staat tegenover dat dat geldt voor de krant van de hele week.

Het verschil zit ‘m in de expeditie, aldus Van Stuijvenberg. „De kranten voor de basisscholen gaan met de gewone bezorgers mee. Die voor het voortgezet onderwijs worden apart bezorgd door extra personeel”.

Geld waard

De lesbrieven zijn dit jaar voor het eerst professioneel gedrukt. Dat komt met name de kwaliteit van de foto’s ten goede. Het project kost het RD minstens tienduizend gulden. Waarom investeert de krant dat bedrag?

Van Stuijvenberg: „Het is heel belangrijk dat jongeren de krant leren lezen. Dat blijkt uit allerlei onderzoeken. En als we het over de krant hebben, dan hopen wij natuurlijk’ dat ze het RD lezen. Daarom is dit project ons het geld waard”.

Enkele scholen hebben direct het idee gelanceerd om het lesmateriaal tegen kostprijs te kopen, zodat ze niet meer hoeven te kopieëren. Van Stuijvenberg’ neemt die suggestie serieus.

„De scholen zijn weliswaar meer geld kwijt, maar ze hebben dan wel een prachtig boekje voor hun leer lingen. We zouden als RD echter een trend doorbreken, omdat we ons lesmateriaal altijd gratis be schikbaar hebben gesteld. We moeten daarom intern eerst eens flink stoeien over het idee”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Prinsjesdag in de klas

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken