Bekijk het origineel

Uit school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Uit school

3 minuten leestijd

Kinderwoordenboek

Veel woordenboeken hebben de nare eigenschap dat ze dichtklappen op het moment dat de gebruiker nog een keer naar de betekenis wil kijken. Zo niet met het nieuwe Wolterswoordenboek voor kinderen. Dat blijft openliggen, of het nu bij acrobaat of wroeging is, dankzij een nieuwe bindwijze. Wolters selecteerde 20.000 woorden die kinderen van acht tot twaalf jaar plegen te gebruiken of tegen kunnen komen. In begrijpelijke taal wordt de betekenis uitgelegd, eventueel aangevuld met een voorbeeldzin. Ter verduidelijking: kruk; 1. handvat, 2. stok voor gebrekkigen, 3. stoeltje zonder leuning, 4. sukkel: wat een stel krukken zijn die voetballers. Het 325 bladzijden tellende, vrolijk gekleurde pocketboek geeft ook de uitspraak van een woord, vermeldt bij werkwoorden de verleden tijd en het voltooid deelwoord en noemt van een aantal begrippen de Belgische versie. Het Wolters’ Sterwoordenboek voor de Basisschool kost 19,75 gulden.

Bijbelrooster

De vier vrijgemaakt gereformeerde scholengemeenschappen (Groningen, Zwolle, Amersfoort en Rotterdam) gaan steeds meer samenwerken. Een van de resultaten daarvan is het boekje “Stille start”, een bijbelleesrooster bedoeld om de dag op school mee te beginnen. Het boekje geeft voor 42 lesweken lees- en overdenkingsstof, ingedeeld volgens thema’s zoals Volledige overgave aan God, Worden als een kind, Gods Woord is gelukkig betrouwbaar. Volhouden in beproeving en Welkom op het feest. Bij elke dag staan twee bijbelgedeelten (een voor ‘s morgens, een voor ‘s middags) en een lied aangegeven. De thema’s worden in enkele zinnen toegelicht.

Over de bedoeling van dit boekje -samen de dag verantwoord beginnenvalt geen verkeerd woord te zeggen. De eigentijdse illustraties echter staan soms op gespannen voet met de ernst van het bijbelgedeelte. Wat erger is: het vrijgemaakt gereformeerde verbondsoptimisme is hier en daar nadrukkelijk aanwezig. Eén citaat: „Ook wij hebben -als gedoopten en gelovigen- een persoonlijke uitnodiging ontvangen voor het grote feest straks. Het gaat erom dat wij ons hier en nu voorbereiden op het feest. Wanneer je zegt „ik heb nu geen tijd, later...” verspeel je je uitnodiging” (blz. 57). Een aanvechtbare formulering.

Onderwijstelefoon

De medewerkers van de Onderwijstelefoon (0800-608) hebben vorig jaar ruim 1400 gesprekken gevoerd met verontruste ouders, boze leerlingen en bezorgde leraren. Daarmee voorziet deze telefoonlijn duidelijk in een behoefte. Tegelijk is het succes van de Onderwijstelefoon bedenkelijk, omdat zoveel mensen kennelijk nergens anders met hun klachten terecht kunnen. Voor mevrouw Netelenbos, staatssecretaris van onderwijs, was het grote aantal bellers in ieder geval aanleiding om de lijn nog beter bereikbaar te maken. Vanaf heden is de Oiiderwijstelefoon gratis op werkdagen van 12 tot 17 uur te bereiken.

Nieuwe pagina

Vanaf vandaag brengt deze krant elke donderdag een pagina met artikelen over actuele ontwikkelingen in het onderwijs. De column Eigenwijsheid wordt vanaf volgende week verzorgd door gastschrijvers. Het zijn J. Bakker, sectormanager Hoombeeckcollege Amersfoort; drs. M. Burggraaf, voorzitter college van bestuur Christelijke Hogeschool Ede; prof. dr. F. A. van der Duyn Schouten, decaan economische faculteit universiteit Tilburg; drs. D. Janssen, directeur basisschool Oostdijk; ing. E. Klein, plaatsvervangend rector Fruytierscholengemeenschap Apeldoorn; dr. H. Klifman, afdelingshoofd Besturenraad Protestants Christelijk Onderwijs Voorburg; W. Visser, directeur school speciaal onderwijs Zwolle; en D. C. van Wijk, docent hogeschool De Driestar.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Uit school

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken