Bekijk het origineel

Veel psychische klachten bij politie Z-Holland Zuid

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Veel psychische klachten bij politie Z-Holland Zuid

Rapport: Situatie verontrustend

2 minuten leestijd

DORDRECHT (ANP) - Niet iedereen binnen de politie Zuid-Holland Zuid doet met plezier zijn werk. Mede door dit gebk aan arbeidsvreugde kampen fUnk wat medewerkers met emsüge üchameÜke en psychische klachten

Grootste boosdoeners zijn de hoge werkdruk, de slechte sfeer tussen collega’s onderling en de slechte manier van leidinggeven. Dit blijkt uit een onderzoek van het bureau Markant Psychologie, uitgevoerd in opdracht van de korpsleiding.

Het korps Zuid-Holland Zuid telt 960 medewerkers, van wie er 572 aan het onderzoek hebben meegewerkt. De onderzoekers noemen het „verontrustend” hoe politiemensen over elkaar spreken efi hoe ze met vertrouwelijke gegevens omgaan. Zij raden een project personeelszorg aan om de situatie te verbeteren.

Korpschef P. Tieleman is niet geschrokken van het onderzoek. Volgens hem bevestigen de resultaten het „geroezemoes” binnen het korps. „Dit rapport past binnen ons beleid van zelfevaluatie”.

Totaal opgebrand

Volgens Markant Psychologie lijdt 5 procent van het politiepersoneel aan langdurige ernstige klachten. Onder hen zijn ook mensen die lichamelijk en geestelijk totaal zijn opgebrand. Voor een kwart van het korps is er reden tot zorg, hoewel er nog geen sprake is van sociale problematiek (stress). In het korps hebben 25 tot 35 medewerkers last van klachten als gevolg van ingrijpende gebeurtenissen tijdens hun politiewerk. Een groot deel van hen gaat nog steeds gebukt onder de traumatische ervaringen.

Ongeveer een kwart (23 procent) van de ondervraagden klaagt over een te grote werkdruk. Ook voelt veel personeel (27 procent) zich op de werkvloer niet gesteund door de directe chef. Eenderde van de medewerkers lijdt onder spanningen die worden veroorzaakt door de slechte samenwerking met naaste coUegas.

Landelijke studie

Korpschef Tieleman zal het rapport onder de aandacht brengen van de Raad van Hoofdcommissarissen. Zijn korps is tot nu toe het enige dat een dergelijk onderzoek heeft laten uitvoeren. Markant Psychologie beveelt een landelijke studie aan,om tot een goede vergelijking met de andere korpsen te kunnen komen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Veel psychische klachten bij politie Z-Holland Zuid

Bekijk de hele uitgave van donderdag 4 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken