Bekijk het origineel

Externe onderzoeker in conflict-Brinkman

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Externe onderzoeker in conflict-Brinkman

Ontslagen korpschef wil terug naar R’dam

2 minuten leestijd

DEN HAAG - Oud-minister van justitie De Ruyter moet onderzoeken of er nog beweging zit in de affaire rond de ontslagen korpschef J. Brinkman uit Rotterdam. Dat is het resultaat van een gesprek dat Brinkman en zijn advocaat gistermiddag hadden met minister Dijkstal van binnenlandse zaken.

Het gesprek werd onder dreiging met een kort gedirig door Brinkman afgedwongen. Na afloop van het overleg op het ministerie, dat anderhalf uur duurde, wilde alleen Brinkmans advocaat, mr. C. van Leeuwen, een verklaring afleggen. Hij zei dat Dijkstal akkoord ging met het voorstel een externe onderzoeker in het conflict in te schakelen.

De externe onderzoeker -De Ruyter is door Brinkman naar voren geschovenkrijgt de opdracht na te gaan of voor Brinkman het hervatten van zijn werkzaamheden als korpschef van Rotterdam-Rijnmond tot de reële mogelijkheden behoort. De Ruyter gaat daartoe gezamenlijke gesprekken voeren met Brinkman en het regionaal college van burgemeesters en de hoofdofficier van justitie in Rotterdam, mr. L. de Wit.

De rechter gaf vorige week aan dat het ontslag van Brinkman niet terecht is. De burgemeesters zouden onder leiding van Peper te snel de korpschef aan de kant hebben geschoven. In feite zit Rotterdam nu met twee korpschefs; Brinkman en de in zijn plaats benoemde Lutken.

Met Peper wil Brinkman niet praten. De advocaat van de ex-korpschef heeft Dijkstal voorgesteld om „zolang Peper burgemeester van Rotterdam is” een waarnemend korpsbeheerder van het regiokorps Rotterdam-Rijnmond aan te stellen. „Dat verzoek heeft de minister genoteerd”, aldus Van Leeuwen.

Een minister kan het niet over zijn kant laten gaan dat een korpsbeheerder zich zo misdraagt”, vindt de advocaat. Hij meent dat minister Dijkstal de Rotterdamse burgemeester op grond van artikel 53 van de Politiewet een aanwijzing kan geven, namelijk om Brinkman terug te halen.

Volgens Brinkmans advocaat is gisteren nauwelijks gesproken over een gouden handdruk als de terugkeer niet lukt. „We gaan kijken of we bij het eerste station kunnen uitstappen”. Dijkstal zou hebben aangegeven dat Brinkman zelf maar met een voorstel moet komen tijdens de bezwaarprocedure voor de ambtenarenrechter, die volgende week begint. Volgens Van Leeuwen gaat het in zo’n afkoopsom eerder om miljoenen dan om tonnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Externe onderzoeker in conflict-Brinkman

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken