Bekijk het origineel

Steriele mannen en foliumzuur

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Steriele mannen en foliumzuur

3 minuten leestijd

In het Academisch Ziekenhuis Nijmegen St. Radboud (AZN) start binnenkort een onderzoek naar onvruchtbaarheid bij mannen. Uit onderzoek bij ratten blijkt namelijk dat een tekort aan de spoorelementen zink en foliumzuur leidt tot een verminderde zaadproductie.

Dat stelt de aan het AZN verbonden arts-epidemioloog dr. R. Steegers-Theunissen. Zij begint binnenkort met een onderzoek naar het effect van foliumzuur en zink onder honderd vruchtbare en honderd onverklaarbaar onvruchtbare mannen.

Foliumzuur is geen onbekend onderwerp voor Steegers-Theunissen. Zij promoveerde in 1993 op onderzoek naar vrouwen die een kind hadden gekregen met een open ruggetje of een ander “neurale-buisdefect”.

Minder vruchtbaar

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat mannen steeds minder vruchtbaar worden. Restanten van bestrijdingsmiddelen (pseudo-oestrogenen) en oestrogenen (restanten van de pil die via de urine worden uitgescheiden) in het drinkwater worden daarvoor verantwoordelijk gehouden. Een andere studie wees overigens uit dat ook strakzittend ondergoed kan leiden tot een dalende zaadproductie.

Onderzoek bij ratten werpt nog een ander licht op mannelijke onvruchtbaarheid. Uit deze studie bleek namelijk dat ratten met een zinktekort minder zaad produceren. Artsepidemioloog mevrouw SteegersTheunissen vindt het vreemd dat deze uitkomsten nooit hebben geleid tot verder onderzoek bij de mens. Volgens haar kan het best zijn dat ook mannen te weinig zink binnenkrijgen en daardoor minder vruchtbaar zijn. Zij wil daarom een deel van de aan het onderzoek deelnemende mannen zink- en foliumzuurtabletten geven. De andere groep krijgt neppillen. Na een halfjaar moet blijken of het zaad van mannen die extra zink en foliumzuur innamen meer en beweeglijker is geworden.

Onmisbaar

Zink is onmisbaar voor de opname van foliumzuur en andere spoorelementen in het bloed. Het is al enige tijd bekend dat vrouwen die een tekort aan foliumzuur en zink hebben, 50 procent meer kans lopen op een Idnd met een open ruggetje, een hazenlip of hart- en vaatafwijkingen. Vrouwen die zwanger willen worden, krijgen daarom het advies foliumzuurtabletten te slikken. Overi gens bleek uit een publicatie in The Lancet van half augustus dat extra foliumzuur mogelijk leidt tot een hogere kans op een spontane abortus.

Deskundigen uit de orthomoleculaire hoek stelden in een reactie hierop (Reformatorisch Dagblad van 26 augustus) niet gelukkig te zijn met toediening van alléén foliumzuur aan (aanstaande) zwangeren, met voorbijgaan aan andere belangrijke vitaminen, mineralen en spoorelementen. In plaats daarvan adviseren zij een goede voeding, aangevuld met een uitgebalanceerd multivitaminenprepafaat (dit bevat ook foliumzuur), in ieder geval voor vrouwen met een aandoening zoals suikerziekte, anorexia of een voedselallergie.

Verbazend

Gezien het feit dat mannen 50 procent van het erfelijk materiaal voor een foetus leveren, noemt SteegersTheunissen het verbazend dat het verband tussen foliumzuur bij mannen en de gezondheid van de baby nooit eerder is onderzocht.

Een tekort aan foliumzuur, zink en andere onmisbare spoorelementen ontstaat door ongezonde voeding.

Steegers verwacht dan ook dat het onderzoek uiteindelijk zal leiden tot voedingsadviezen voor mannen. Vooral het eten van meer (blad)groente en fruit is belangrijk.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

Steriele mannen en foliumzuur

Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 10 Pagina's

PDF Bekijken