Bekijk het origineel

„Internet-betalingen veiliger dan pinnen”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Internet-betalingen veiliger dan pinnen”

4 minuten leestijd

Is betalingsverkeer via Internet veilig? Ja, zegt de Rabobank. Sinds gisteren kan de Rabo-klant -al surfend over de elektronische snelweg- beleggen, terwijl hij vanaf aanstaande dinsdag op dezelfde manier ook kan telebankieren. Geldhandelingen via Internet lijken steeds gewoner te worden. De andere banken volgen op de voet.

Ontwikkelingen op Internet-gebied gaan snel. Tot voor kort huiverden particulieren én banken bij het idee dat bankrekeningen toegankelijk zouden zijn via een openbaar netwerk van computers zoals Internet. Vandaag de dag omarmt de Rabobank het medium geheel. Sinds het afgelopen voorjaar experimenteert de Rabobank op kleine schaal met winkelen en direct betalen via Internet. Inmiddels kunnen alle klanten van de Rabobank via de elektronische snelweg hun bankzaken afhandelen, beursinformatie opvragen en beleggen.

Veiligheid

De mogelijkheid tot elektronisch betalingsverkeer bestaat al lang, maar geldverkeer via Internet staat nog in de kinderschoenen. De bottleneck is de veiligheid. De coöperatieve bank garandeert nu een veilige manier voor telebankieren gevonden te hebben. De methode is een aantal maanden getest in Breda en Arnhem, en is nu voor iedereen beschikbaar. Er is zelfs geen speciale software nodig. Elke Rabo-klant met een pc, een Internet-aansluiting, de juiste browser (een programma om over Internet te surfen) en een speciale Digipass kan informatie opvragen over zijn saldo en transacties en overboekingen uitvoeren naar een betaal- of spaarrekening.

Wie tot nog toe geld wilde overmaken via Internet, gebruikte daarvoor zijn cre ditcard. De veiligheid daarvan is bepaald niet gegarandeerd. De Rabobank komt met een andere techniek: de Digipass, een soort rekenmachine ter grootte van een creditcard, die „meer beveiliging biedt dan pinnen uit de muur”, aldus C, van der Woude van de Rabobank.

De transacties zijn inderdaad tweemaal beveiligd. Niet alleen is er een standaard Internet-beveiliging (Secure Sockets Layer, ontwikkeld door Netscape) die alle gegevens voor het betalingsverkeer versleutelt en daardoor voor onbevoegden afschermt. Bovendien moet degene die via de Rabobank wil beleggen of telebankieren zich eerst identificeren met zijn Digipass en bijbehorende code. Na intoetsing daarvan wordt een andere codering teruggezonden die de gebruiker moet bevestigen. Overigens wil de Rabobank het betalen via Internet in de toekomst eenvoudiger maken door de Digipass te vervangen door de chipknip of de chipper. Een belangrijke uitbreiding van de diensten van de Rabobank is de mogelijkheid tot beleggen via Internet. De bank denkt dat zo’n kwart van haar vaste beleggers daadwerkelijk belangstelling heeft voor beleggen via Internet. De belegger kan zo aandelen en obligaties kopen, verkopen of juist orders wijzigen, terwijl de kosten daarvan eenderde lager zijn dan via een orderlijn. Momenteel is alleen nog de Nederlandse effectenbeurs bereikbaar.

Tegelijkertijd heeft de bank de on line nieuwsvoorziening op de beleggings-site uitgebreid. Klanten van de Rabobank hebben zo in een handomdraai de beschikking over actueel (”real time”) beursnieuws, orderbehandeUng en beleggingsinformatie. Dagelijks geeft de Rabobank vijftig beursberichten, driemaal per dag de stermning op de Amsterdamse effectenbeurs, de stemming op de internationale beurzen, de dagelijkse valutakoersen van De Nederlandsche Bank en een uitgebreide agenda voor de ko mende twaalf maanden. Eind oktober moet daar nog koersinformatie bijkomen. Andere banken en diensten als bijvoorbeeld Teletekst hebben soortgelijke mogelijkheden, maar beleggers kunnen bij de Rabobank direct ingrijpen, hun orders plaatsen en de gevolgen ervan onmiddellijk zien.

Yoorsprong

Een voordeel van bancaire activiteiten via Internet is dat je die op elk moment van de dag kunt uitvoeren. Alle diensten en actuele informatie zijn op één plaats te vinden. Verder heeft hij met de zogenaamde Digipass wereldwijd toegang tot zijn financiën. Eind volgend jaar wil de Rabobank ook internationale transacties mogelijk maken.

De Rabobank claimt niet alleen in Europa, maar „zeker in Nederland de eerste te zijn die bancaire activiteiten via Internet mogelijk maakt”. Echter, al vanaf begin augustus biedt de kleine effectenbank Kas-Associatie allerlei bankdiensten op Internet. In Amerika zijn dit soort toepassingen al langer in gebruik.

Met het mogelijk maken van beleggen en telebankieren via Internet heeft de Rabobank een voorsprong op de overige grote Nederlandse banken. Volgend jaar wil ABN Amro volgen. Daarvoor is zij juist deze week met Reuters een overeenkomst aangegaan. ABN Amro neemt er de tijd voor om een „goede en weinig omslachtige” service te bieden. Ook de VSB denkt volgend jaar bancaire handelingen via Internet mogelijk te maken. Deze bank .twijfelt echter aan het beveiligingssysteem van de Rabobank en kiest voor een andere standaard. Een Postbank-woordvoerder heeft „geen aanwijzingen dat er behoefte is aan Intemetbetalingsverkeer”, maar de bank onderzoekt die mogelijkheid wel. De chipper zal daarbij een belangrijke rol spelen. Voorlopig houdt de Postbank het nog bij het gesloten Girotel-systeem.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

„Internet-betalingen veiliger dan pinnen”

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 september 1997

Reformatorisch Dagblad | 40 Pagina's

PDF Bekijken