Bekijk het origineel

„Kabila en leger Rwanda pleegden meeste moorden”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

„Kabila en leger Rwanda pleegden meeste moorden”

Mensenrechtenorganisatie in rapport:

3 minuten leestijd

NEW YORK (AP) - Het Rwandese leger en de strijdkrachten van president Laurent Kabila worden door de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch/Africa verantwoordelijk gehouden voor de meeste massamoorden in het oosten van Congo. In een veertig pagina’s tellend rapport dat gisteren verscheen zegt de organisatie dat de genocide nog steeds doorgaat sinds het vertrek van de inmiddels overleden dictator Mobutu Sese Seko.

Human Rights Watch geeft toe dat Mobutu’s troepen en de Rwandese Hutu-milities die hem steunden zich ook schuldig hebben gemaakt aan moorden, verkrachtingen en andere schendingen van de mensenrechten tijdens de zeven maanden durende oorlog waarbij Kabila heel voormalig Zaïre veroverde.

De organisatie roept de internationale gemeenschap op de druk op Kabila te vergroten om een onderzoek toe te staan naar de massamoorden. Vorige week riep VN-secretaris-generaa! Kofi Annan een VN-team dat de massamoorden had moeten onderzoeken terug uit Congo nadat de regering van Kabila steeds weer nieuwe obstakels had opgeworpen.

Kabila’s regering beweert dat, als eral bloedbaden hebben plaatsgevonden, die zeker het werk zijn geweest van Mobutu’s troepen en Rwandese Hutumilities die na de door hen gepleegde genocide in Rwanda in 1994 naar Congo vluchtten nadat de Tutsi’s de macht hadden overgenomen.

Onopgeloste kwesties

Maar Human Rights Watch/Africa concludeert in het rapport dat de „mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationale recht” door Kabila’s Verbond van Democratische Krachten voor de Bevrijding van Congo-Zaïre (ADFL) en het Rwandese leger „opmerkelijk anders zijn in schaal, aard en motivatie” dan die die zijn uitgevoerd door Mobutu’s troepen en Rwandese milities. „Deze moorden en het opzettelijke tegenhouden van hulp waren klaarblijkelijk beide uit wraak voor de genocide van 1994”, schrijven de opstellers van het rapport.

Volgens het document pikte het Rwandese leger systematisch jongemannen, voormalige functionarissen van de Rwandese regering en Hutu-intellectuelen uit de vluchtelingen om hen te executeren. Overlevenden hebben gezegd dat behalve Rwandese soldaten ook Ugandezen en Burundezen actief meededen aan de mensenrechtenschendingen. Verschillende officieren, onder wie een man die „de uitroeier” werd genoemd, spraken Kiswahili, een taal die in Uganda wordt gesproken.

Human Rights Watch zegt dat de Congolese autoriteiten er alles aan hebben gedaan om de bewijzen van de moorden weg te werken. Niet alleen werden de plaatsen van de moorden aan het zicht onttrokken, ook werden ooggetuigen geïntimideerd zodat ze hun mond zouden houden.

Volgens het rapport gaan het moorden nog steeds door, vooral in de provincie Noord-Kivu in het oosten van het land, „Veel moorden van de afgelopen maanden hebben te maken met onopgeloste kwesties over landrechten, gewoonterecht en politiek leiderschap, aldus het rapport, „Veel teruggekeerde Tutsi’s zijn aangevallen door wat zij beschrijven als een mengeling” van Rwandese Hutu-miliciens en minderheden,

Rwandese leger

In het noorden van Rwanda hebben gisteren zware gevechten plaatsgevonden tussen het door Tutsi’s |eleide Rwandese leger en Hutu-rebellen, De gevechten vonden .plaats in de buurt van het vliegveld van Gisenyi, Het was de eerste keer dat het leger en overblijfselen van het verslagen Hutu-leger en de Interahamwe zo dicht bij de stad met zwaar geschut schoten. Eerder waren er gevechten aan de Congolees-Rwandese grens.

„De milities veroorzaken problemen”, erkende Wilson Rutayisire, een vertegenwoordiger van de Rwandese regering. Hij bagatelliseerde het conflict echter door te zeggen dat in juli en augustus veel zwaardere gevechten plaatsvonden in de regio. De .gevechten, waarbij volgens het ziekenhuis in Gisenyi „minder dan tien” burgers gewond raakten, hadden naar zijn zeggen te maken met de terugkeer van Rwandese vluchtelingen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

„Kabila en leger Rwanda pleegden meeste moorden”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 9 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken