Bekijk het origineel

In zaken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

In zaken

4 minuten leestijd

Prins Bernhard jr., de tweede zoon van prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven, is sinds vorig jaar in zaken. Met twee studiegenoten begon hij het virtuele warenhuis shop nl. Via Internet kunnen bij Bernhard van Oranje, de naam waaronder hij zaken doet, boeken, cd’s, kleding en pizza’s besteld worden. De activiteiten leveren de ondernemers genoeg op om nieuwe software te kunnen ontwikkelen.

Shop nl. trekt voornamelijk mannelijke kopers. Zij zijn over het algemeen hoogopgeleid. Vrouwen laten het bij shop nl, evenals bij Internet in het geheel, nog een beetje afweten. Het prinselijke warenhuis trekt overigens meer kijkers dan kopers. Van de bezoekers koopt maar 10 procent iets. Veel kopers wonen bovendien in het buitenland. Nederlanders in den vreemde bestellen bij shop nl. kinderboeken en cd’s van smartlappenzangers als Koos Alberts.

Het virtuele warenhuis biedt ondernemers grote voordelen, zo hield de prins onlangs een gehoor van mensen uit de wereld van de detailhandel voor. De ondernemer op Internet kan grote bedragen op de kosten besparen. Prins Bernhard en zijn compagnons hebben geen voorraad en nauwelijks personeel. Alle bestellingen geeft de onderneming door aan de groothandel. Die zorgt ervoor dat de consument binnen drie dagen zijn spullen heeft.

Met het zakendoen van Bernhard van Oranje is het niet louter rozengeur en maneschijn. De prins gleed onlangs uit. Hij reisde naar de Verenigde Staten om daar zijn product aan de man te brengen. Het businessclassticket en de hotelkosten van de positief etzewerkreis kreeg de prins van zijn zakenrelatie H. Pérukel vergoed. Deze zakenrelatie is de drijvende

kracht achter vele honderden erotische sites op de elektronische snelweg. De prins heeft ontkend dat hij op de hoogte was van de achtergrond van zijn zakenrelatie. Hij gaat de banden met Pérukel herzien. De zakenrelatie vindt dat maar hypocriet. Volgens hem wist Bernhard wel degelijk van de hoed en de rand.

De Rijksvoorlichtingsdienst vindt het te ver gaan om te spreken van directe banden tussen de prins en de porno-industrie. Pérukel bood volgens de RVD de prins dezelfde diensten aan als PTT Telecom doet bij de 06-lijnen.

Het voorval toont eens te meer aan hoe glibberig het pad is waarop de Oranjetelgen zich staande moeten houden. Bernhard jr. is de zesde in de lijn van de troonopvolging. Formeel geldt de ministeriële verantwoordelijkheid ook voor hem. Maar hoe verder iemand van de troon is verwijderd, des te minder de verantwoordelijkheid telt. Bernhard van Oranje hoeft niet voor elke relatie die hij aanknoopt de toestemming van premier Kok te vragen.

De premier en ook koningin Beatrix vinden het goed dat vooral de zonen van prinses Margriet carrière maken. Zij ontvangen evenals de prinsen Johan Friso en Constantijn geen inkomen uit de schatkist. Met hun banen verdienen zij hun brood. Alleen zal zowel de Koningin als de premier wensen dat prins Bernhard jr. in het vervolg iets kritischer is bij het uitkiezen van zijn zakenrelaties. BV

Prinses Margriet bezoekt morgenmiddag in Rotterdam het hulpverleningsschip Anastasis, het vlaggenschip van Mercy Ships. Deze internationale interkerkelijke hulpverleningsorganisatie, onderdeel van Jeugd met een Opdracht, heeft drie schepen, die zij inzet in gebieden die onder natuurrampen hebben geleden of in langdurige economische nood verkeren.

Prins Bernhard hoopt donderdagochtend in Utrecht het jubileumcongres bij te wonen van de Nationale Federatieve Raad van het Voormalig Verzet Nederiand (NFRAVN). Deze organisatie, waarin circa 1600 verzetsstrijders uit de jaren 1940-1945 zijn verenigd, bestaat dit jaar een halve eeuw. Prins Bernhard is beschermheer van de NFR/VVN. Hoogtepunt van het feestprogramma is de symbolische overdracht van de vrijheidsidealen, die het verzet in de Tweede Wereldoorlog bezielden, aan de jongeren van Nederland.

Prinses Margriet zal als ondervoorzitter van het Nederlandse Rode Kruis donderdagavond in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam een benefietveiling openen van schilderijen. Zij doet dit samen met de Europese commissaris voor humanitaire aangelegenheden, Bonino. De opbrengst van deze veiling komt ten goede aan een hulpproject voor kinderen in CentraalAfrika die hun ouders zijn kwijtgeraakt tijdens oorlogen in dit gebied. De volgende morgen reikt de prinses in Utrecht de Prinses Margriet Prijs 1997 uit. De prijs is bestemd voor beroepsbeoefenaren in de verpleging of verzorging die een aantoonbare bijdrage hebben geleverd aan het verbeteren van de zorg. Bij de uitreiking wordt ieder jaar rekening gehouden met een thema. Dit jaar is gekozen voor het thema “Omgaan met werkdruk”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

In zaken

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken