Bekijk het origineel

Politie verijdelt aanslag op museum in Bilbao

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Politie verijdelt aanslag op museum in Bilbao

Drie terroristen op heterdaad betrapt

2 minuten leestijd

BILBAO (RTR/AFP) - De Spaanse politie heeft gisteren drie terroristen op heterdaad betrapt toen zij een aanslag voorbereidden op het nieuwe Guggenheim-museum in het Basklsche Bilbao (Noord-Spanje). Zij probeerden in bloemstukken verstopte explosieven voor het gebouw te plaatsen. „Wij konden een bloedbad voorkomen”, aldus de Baskische autoriteiten.

Toen de drie daders, die bloempotten uit een bestelwagen laadden, bemerkten dat zij waren ontdekt, vuurden zij schoten af op een Baskische politieman die onraad rook en samen met een collega op hen afkwam. De agent werd in de borst getroffen en is ernstig gewond naar een ziekenhuis overgebracht, aldus de Baskische politie.

De pohtie vond twaalf antitankgranaten, verstopt in drie potten. De terroristen vluchtten te voet. Een van hen werd even later aangehouden. De twee anderen dwongen met een vuurwapen een automobiliste haar wagen af te geven en konden ontsnappen.

De politie wilde niet zeggen of de Baskische afscheidingsbeweging ETA achter de mislukte aanslag zit. Het nieuwe Guggenheim-museum in Bilbao wordt zaterdag officieel geopend door de Spaanse koning en koningin. Het museum, gevestigd in een van de spectaculairste museumgebouwen ter wereld, is een filiaal van het Guggenheim in New York, dat eveneens aan moderne kunst is gewijd.

Proces

In Madrid begon gisteren een proces tegen de leiding van de Baskische partij Herri Batasuna (HB), de politieke vleugel van de Baskische terreurorganisatie ETA. De 23 Baskische leiders worden beschuldigd van steun aan de ETA. Tegen hen is acht jaar gevangenisstraf geeist. Het proces, dat plaatsvindt onder zeer strenge veiligheidsmaatregelen, duurt naar verwachting twee weken. De advocaten van de Basken verzochten gisteren bij de opening van het proces opschorting van de zaak of overplaatsing naar Baskenland om een eerlijke rechtsgang te waarborgen.

HB heeft volgens de aanklachten on der meer ETA-raoorden publiekelijk verdedigd en tijdens verkiezingsbijeenkomsten wervende videofilms over de ETA vertoond. Ook gebruikte HB zendtijd op de Baskische televisie om de propagandavideo uit te zenden. Het is voor het eerst dat de voltallige leiding van een legale Spaanse politieke partij in de beklaagdenbank zit. Herri Batasuna, dat bij de verkiezingen 12 procent van de stemmen kreeg, is de derde politieke partij in Baskenland.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Politie verijdelt aanslag op museum in Bilbao

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 14 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken