Bekijk het origineel

“In de ruimte” eist evangelische school

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

“In de ruimte” eist evangelische school

Beroepszaak stichting voor eigen onderwijs

3 minuten leestijd

DEN HAAG - De stichting evangelisch voortgezet onderwijs “In de ruimte” heeft gisteren in een beroepszaak oprichting van een eigen mavo, havo en atheneum in Utrecht geclaimd. Volgens haar advocaat, mr. W. Hendriks, is evangelisch onderwijs een eigen richting, die zich onderscheidt van protestants-christelijk en reformatorisch onderwijs.

Het schoolbestuur ging naar de Raad van State, omdat staatssecretaris T. Netelenbos van onderwijs niet wil meewerken aan evangelisch voortgezet onderwijs in Utrecht. Zij wil eerst een uitspraak van de rechters van de Raad van State afwachten of evangelisch voortgezet onderwijs een eigen, afzonderlijke richting is. Daarmee legt de staatssecretaris de wens van een brede politieke meerderheid in de Tweede Kamer naast zich neer.

In februari van dit jaar erkende de Raad van State het evangelisch basisonderwijs in Arnhem als aparte richting. „Het zou vreemd zijn als er wel basisscholen kunnen zijn op evangelische grondslag maar geen voortgezet onderwijs”, zei advocaat Hendriks. „Evangelischen vormen een geestelijke stroming, die zich in een binnen Nederland waarneembare beweging openbaart en ook op andere terreinen van het leven doorwerkt”.

Het ministerie van onderwijs legt zich neer bij de uitspraak van de Raad van State over het evangelisch basisonderwijs in Arnhem. Op de hoorzitting van de Raad van State kwam de jurist van het ministerie, E. Snuverink, echter met een nieuw argument tegen oprichting van een school in Utrecht. De stichting “In de ruimte” zou de behoefte aan een eigen school in Utrecht onvoldoende hebben aangetoond. De prognoses van de stichting geven geen zekerheid over het werkelijk te verwachten aantal leerlingen.

„Het ministerie heeft grote bezwaren tegen de door de stichting gebruikte methode waarmee zij de prognose heeft vastgesteld”, zei Snuverink. „De stichting heeft naast een aantal statistische gegevens in belangrijke mate een enquête gebruikt”. Volgens het ministerie is de controle van de enquête zeer arbeidsintensief en vrijwel onuitvoerbaar.

Rechter bij de Raad van State mr. J. Grosheide was niet onder de indruk van dit nieuwe argument. „Als de Raad van State zegt dat de evangelischen een aparte richting zijn, wordt het besluit van het ministerie ongedaan gemaakt. Onderwijs moet dan een nieuwe beslissing nemen, waarin kan worden ingegaan op de prognoses van het aantal leerlingen”.

De school heeft verklaringen van 2300 ouders die hun kinderen in Utrecht evangelisch voortgezet onderwijs willen laten volgen. Het is de bedoeling dat de school het volgende schooljaar in een gebouw nabij het centraal station van Utrecht de poorten opent. Voor de lessen hebben zich reeds 40 docenten van evangelische signatuur gemeld. Vorige week is een advertentie voor de vacature van directeur geplaatst. De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State doet over enige weken uitspraak.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

“In de ruimte” eist evangelische school

Bekijk de hele uitgave van woensdag 22 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken