Bekijk het origineel

OAS-waarnemers in Colombia ontvoerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

OAS-waarnemers in Colombia ontvoerd

Geweld neemt toe aan vooravond verkiezingen

3 minuten leestijd

BOGOTA (AP) - Colombiaanse rebellen hebben gisteren twee buitenlandse verkiezingswaarnemers en een Colombiaanse mensenrechtenactivist ontvoerd. Ze kondigden aan dat ze niet worden vrijgelaten voor de regionale verkiezingen van zondag 26 oktober. Het gaat om een Chileen en een Guatemalaan van de Organisatie van Amerikaanse Staten (GAS).

De waarnemers en de mensenrechtenactivist werden door rebellen van het Nationale Bevrijdingsleger, de tweede guerrillaorganisatie van Colombia, meegenomen bij een wegversperring tussen Granada en San Carlos in de staat Antioquia, zo verklaarde de politie.

De chauffeur van het drietal werd vrijgelaten. Hij kreeg van de ongeveer 30 kidnappers te horen dat ze aan een „gewapende staking” zullen beginnen en hun gegijzelden voor zondag zullen vrijlaten. Een gewapende staking betekent in de terminologie van de Colombiaanse rebellen dat iedereen die over een snelweg rijdt als een militair doel wordt gezien.

De Chileen Raül Martinez en de Guatemalaan Manfredo Marroquin waren leden van de 35-koppige OAS-mis sie die moet toezien op een eerlijk verloop van de gemeente- en burgemeestersverkiezingen van aanstaande zondag.

De Colombiaanse minister van buitenlandse zaken Maria Emma Meji’a bood inmiddels aan de plaats in te nemen van de gegijzelde buitenlanders. Ze verklaarde dat „het onmogelijk is dat de internationale gemeenschap Colombia ziet als een plaats waar zelfs een internationale waarnemer niet heilig is”.

Het Rode Kruis heeft toegezegd als bemiddelaar op te treden om de gegijzelden vrij te loijgen. Cesar Gaviria, secretaris-generaal van de OAS en expresident van Colombia, eiste vanuit Washington de onmiddellijke vrijlating van de drie ontvoerde mannen.

Paraat

In het hele land zijn 200.000 soldaten en politieagenten in staat van paraatheid gebracht om een veilig verloop van de verkiezingen te garanderen. De 20 miljoen kiezers zijn bang te stemmen „voor de vrede”, zoals president Ernesto Samper het noemt. De marxistische guerrillabeweging FARC (Colombiaanse Revolutionaire Strijdkrachten) opende in april samen met het op Cuba georiënteerde ELN (Nationaal Bevrijdingsleger) een offensief met als doel ondermijning van de verkiezingen.

Het rebellenoffensief heeft geleid tot een van de bloedigste „verkiezingscampagnes”. Sinds april zijn tussen de dertig en de negentig kandidaten omgebracht en vonden nog eens zeker honderd burgers de dood. De rebellen ontvoerden daarnaast ruim tweehonderd kandidaten en dwongen zeker 1200 zich terug te trekken.

De Colombianen kiezen zondag 32 nieuwe gouverneurs, 1000 burgemeesters en zo’n 15.000 gemeenteraadsleden. Maar in zeker 126 gemeentes hebben alle kandidaten zich uit angst al teruggetrokken.

De chaos in de aanloop naar de verkiezingen van zondag werd behalve door het geweld nog eens versterkt door de aanhoudende berichten over fraude. De Nationale Verkiezingscommissie vond op de lijsten van stemgerechtigden inmiddels al meer dan 55.000 ‘spookkiezers’.

Bevelhebber Bonett van het Colombiaanse leger zei gisteren dat hij van de VS de goedkeuring heeft gekregen Amerikaanse fondsen die bedoeld zijn voor drugsbestrijding, te gebruiken voor de strijd tegen de rebellen. Volgens de Colombiaanse regering werken die samen met de drugsbaronnen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

OAS-waarnemers in Colombia ontvoerd

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 24 oktober 1997

Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

PDF Bekijken