Bekijk het origineel

Parijs wil Duisenberg niet als president ECB

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Parijs wil Duisenberg niet als president ECB

Fransen schuiven Trichet naar voren

2 minuten leestijd

BRUSSEL - Frankrijk stelt gouverneur Jean-Claude Trichet van de Franse centrale Banque de France kandidaat voor de functie van president van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat betekent concreet dus dat Parijs geen vertrouwen heeft in de Nederlander Wim Duisenberg voor die functie.

De oud-president van de Nederlandsche Bank staat sinds begin juli aan het hoofd van het Europees Monetair Instituut (EMl) in Frankfurt. Het EMI wordt gezien als de voorloper van de ECB. De Franse stap komt niet helemaal onverwacht. Toen de EU- regeringsleiders een jaar geleden in Dublin akkoord gingen met de benoeming van Duisenberg aan het hoofd van het EMI liet president Chirac onmiddellijk weten dat dat niet automatisch zou betekenen dat Duisenberg ook de eerste president van de ECB zou worden.

Van Nederlandse kant is met de nodige irritatie gereageerd op Trichets kandidatuur. Een woordvoerder van premier Kok wees erop dat Duisenbergs kandidatuur voor de ECB in Dublin brede steun kreeg. Als Frankrijk nu met een andere kandidaat komt, kan het internationale vertrouwen in de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU) ondergraven worden.

Datzelfde commentaar was ook bij verschillende bronnen in Duitsland te horen. „Deze kandidatuur voorspelt problemen; als de Fransen bovendien erg prominent vertegenwoordigd worden in de ECB, kunnen wij ons maar beter voorbereiden op stormweer”, aldus Adolf Rosenstock van de Industrial Bank of Japan in Frankfurt.

Bonn heeft nog niet gereageerd op de Franse ECB-kandidatuur. Maar een van de leden van de raad van bestuur van de Duitse centrale Bundesbank deed dat wel. Helmut Hesse verklaarde dat hij bij zijn mening blijft dat Duisenberg „de ideale man is voor die functie”. Ook Bundesbank-president Tietmeyer en de chef-econoom Issing hebben Duisenberg in het verleden openlijk gesteund, evenals de Duitse minister van financiën Waigel. „Ik weet geen betere kandidaat”, aldus Waigel recent over Duisenberg.

Politieke en monetaire waarnemers zijn er tot nu toe van uitgegaan dat Duitsland niet akkoord zal gaan met een Franse kandidaat, omdat men te veel invloed van een van de grote EMU-deelnemers in de ECB wil voorkomen. De vraag rijst dan ook wat Parijs met deze manoeuvre wil. Het komende halfjaar zal meer duidelijkheid verschaffen.

Zie ook pag. 17: “Trichet zit qua beleid in spoor van de Bundesbank”.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Parijs wil Duisenberg niet als president ECB

Bekijk de hele uitgave van woensdag 5 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken