Bekijk het origineel

Ajrnhem wil proces tegen “spijbelscholen”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Ajrnhem wil proces tegen “spijbelscholen”

Gemeente eist verbetering van registratie

2 minuten leestijd

ARNHEM (ANP) - De gemeente irnhem dreigt de directies van een antal scholen voor de rechter te sleen als ze hun leerlingenregistratie jet snel op orde brengen. De leerlinenregistratie is een belangrijk midel om spijbelen tegen te gaan. Somlige “spijbelscholen” verzuimen al aren de gegevens bij te houden.

Dat heeft een woordvoerder van de ;emeente gisteren bevestigd. Arnhem oopt landelijk voorop met de aanpak ‘an het spijbelprobleem. Vorig jaar laagde de gemeente een vijftiental outers voor de rechter, omdat zij hun kinteren buiten de schoolvakanties thuislielden. Dat leverde hun fikse boetes .p.

,Tijdens de zomervakantie hebben al le middelbare scholen een „brandbrief’ van de gemeente ontvangen. Daarin stelt de leerplichtambtenaar dat vaststaat dat jeugdcriminaliteit en spijbelen vaak hand in hand gaan. De gemeente houdt schooldirecties, naast de ouders, verantwoordelijk voor de controle op de aanwezigheid van kinderen op school.

Proefproces

In de brief wijst de gemeente op artikel 27 van de Leerplichtwet, waarin staat dat een schooldirecteur maximaal 5000 gulden boete of een maand hechtenis kan krijgen als de leerhngenregistratie niet in orde is. De leerplichtambtenaar houdt volgens de gemeentelijke zegsman een aantal notoire spijbelscholen in Arnhem sinds de verzending van die brief extra in de gaten.

De gemeente is bereid een proefproces uit te lokken over het bewuste wetsartikel. Arnhem wil de controle op spijbelaars 100 procent sluitend hebben en zal daarom niet aarzelen dit dwangmiddel in te zetten. Het is niet uitgesloten dat nog dit cursusjaar een schooldirectie een proces-verbaal oploopt.

Criminaliteit

Het openbaar ministerie in Arnhem zegt in een reactie dat de jeugdofficieren van justitie volgend jaar plannen willen presenteren om het spijbelen strafrechtelijk aan te pakken. Hoe ze dat willen doen, is nog niet bekend. Justitie onderschrijft de conclusie dat spijbelaars vaak betroldcen zijn bij criminaliteit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

Ajrnhem wil proces tegen “spijbelscholen”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 6 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's

PDF Bekijken