Bekijk het origineel

Winst Unilever in derde kwartaal fors omhoog

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Winst Unilever in derde kwartaal fors omhoog

Resultaat komt uit op 1545 miljoen

2 minuten leestijd

ROTTERDAM (ANP) - Het zeepen voedingsmiddelenconcern Unilever heeft de winst in het derde kwartaal van dit jaar zien stijgen met 18 procent van ƒ 1309 miljoen naar ƒ 1545 miljoen gulden. Als de stijging van het pond en de dollar worden meegenomen, treedt zelfs een stijging op van 27 procent van ƒ 1313 miljoen naar ƒ 1667 miljoen.

De winststijging ligt aan de bovenkant van de schattingen van analisten. Die kwamen met voorspellingen van een winst tussen de ƒ 1422 miljoen en de ƒ 1752 miljoen.

Verkoop chemie

De winst in de eerste negen maanden komt op ƒ 10.106 miljoen, 229 procent meer dan de ƒ 3075 miljoen van 1996. Inclusief de invloed van de gestegen valutakoersen stijgt de winst met 255 procent van ƒ 3062 miljoen naar ƒ 10.877 miljoen. In de cijfers van 1997 is wel de winst meegenomen uit de verkoop van de chemische bedrijven (7,9 miljard gulden).

De omzet daalde in het derde kwartaal, uitgedrukt in constante wisselkoersen, met 4 procent naar ƒ 21.615 miljoen. Exclusief de chemische bedrijven die op 1 juli werden verkocht, waren de verkopen beter dan in dezelfde periode van 1996. De volumegroei bedroeg 5 procent. Er was over het geheel genomen een sterke verbetering van de mar ges. In de eerste negen maanden steeg de omzet van de voortgezette activiteiten met drie procent naar ƒ 61.985 miljoen.

In Europa zag Unilever een bescheiden omzetgroei door de negatieve invloed van verkoop van niet-kemactiviteiten. IJs liet een aanmerkelijk betere verkoop zien en een sterk toegenomen winst. Ook waren er goede resultaten in margarine en olijfolie.

In Noord-Amerika bleven de verkopen in de meeste voedingsmiddelensegmenten wat achter, maar de winsten stegen. Meer winst was er hier ook in de categorie huishoudelijke verzorging. Goed deed Unilever het ook in Afrika, het Midden-Oosten, Azië en de StilleOceaanregio en Latijns-Amerika.

Unilever wil het herstructureringstempo versnellen en verder rationaliseren. Dat zal leiden tot een nettoverlies op de verkoop van bedrijven. Deze acties zullen resulteren in netto bijzondere lasten in de bedrijfswinst dit jaar van ƒ 1,6 miljard. In 1996 was dat ƒ 620 miljoen.

Verouderd

Een onderzoek heeft ook overtollige en verouderde productiemiddelen aan het licht gebracht, die niet langer in gebruik zijn. Verwacht wordt dat in het vierde kwartaal een bijzondere post van maximaal ƒ 550 miljoen als verlies op afstoting ten laste van het eindresultaat wordt gebracht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

Winst Unilever in derde kwartaal fors omhoog

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 7 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's

PDF Bekijken