Debat over voorrang bij ziekenhuis
Minister Borst wil experiment Leeuwarden opschorten
DEN HAAG - Minister Borst van volksgezondheid gaat binnen enkele weken met de Tweede Kamer een debat voeren over de vraag of zieke werknemers bij diagnosestelling en behandeling voorrang mogen hebben boven niet-werkenden. In afwachting daarvan zal de bewindsvrouw het medisch centrum in Leeuwarden vragen een experiment met deze werkwijze op te schorten.
Begin deze week schreef de minister aan de Kamer dat ze toestemming wigeven voor een experiment waarbij specialisten eerder de diagnose bij zieke werknemers kunnen vaststellen. Borst verdedigde gisteren het experiment tijdens de behandehng van de begroting van haar ministerie in de Tweede Kamer.
Ze verzette zich tegen de kritiek dat ze als een „weerhaan” functioneert. In de afgelopen periode heeft Borst zich principieel verzet tegen voorrang voor werkenden boven niet-werkenden. Dat leidt tot een tweedeling in de zorg. Mi nister en Kamer zijn het erover eens dat het zover niet mag komen.
Klachten
Toch verzet Borst zich niet tegen het Leeuwardense experiment waarbij bedrijfsartsen werknemers die klachten hebben aan hun bewegingsapparaat (armen, benen en rug) direct kunnen doorsturen naar het ziekenhuis voor een apart spreekuur. Ze wees erop dat er nu ook speciale ‘snelle’ spreekuren zijn voor onderzoek naar borstkanker en voor mensen met hart- en vaatziekten. Borst betoogde dat ook dansers en profvoetballers al jaren sneller worden geholpen in de zorg dan andere mensen. Naar de mening van de minister is egeen verschil met werknemers die klachten hebben over hun armen, benen en rug.
Alleen de VVD-firactie kan deze redenering van de minister volgen. De andere partijen wezen die af en vrezen een toenemende tweedeling in de zorg. Kamer en minister zijn overeengekomen dat ze -indien mogelijk- nog voor de jaarwisseling een inhoudelijke discussie over deze problematiek zullen voeren aan de hand van een uitgebreide notitie die de bewindsvrouw zal opstellen.
Palliatieve zorg
Minister Borst gaf gisteren uitleg over de 7 miljoen gulden die beschikbaar is voor de palliatieve zorg; de allesomvattende begeleiding van patiënten in hun laatste levensfase. Een kleine 4,7 miljoen gulden gaat naar Zorgonderzoek Nederland, die de palliatieve zorg inhoudelijk verder gaat ontwikkelen. De overige 2,3 miljoen gulden is bedoeld om bestaande hospices, de kleinschalige voorzieningen die stervensbegeleiding bieden, te integreren in de reguliere zorg. Deze integratie is naar het oordeel van de minister noodzakelijk om versnippering te voorkomen.
De christelijke fracties zijn het daar niet mee eens, zo bleek tijdens de tweede termijn. Het CDA-kamerlid mevrouw Mulder en haar SGP-coUega Van der Vlies, die mede namens RPF en GPV sprak, dienden gisteren een motie in om alsnog een deugdelijke financiering voor de hospices te regelen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 november 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 november 1997
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's