Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Puntige paprika’s

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Puntige paprika’s

Spinazie krijgt nieuwe vorm

7 minuten leestijd

Nieuwe groenten komen niet met de regelmaat van de klok op de markt. Bonduelle maakt daarop een uitzondering met de introductie van piquillos: kleine, puntige paprika’s. Vaker komt het voor dat er ‘oude’ groenten in een ‘nieuw jasje’ gestoken worden. Iglo brengt twee soorten lentespinazie op de markt en Bonduelle komt met twee soorten smoorgroenten.

De piquillos van Bonduelle zijn niet zozeer bedoeld als groenten bij gekookte aardappels en een stukje vlees. Ze zijn meer geschikt voor rijstmaaltijden, als voorgerecht gevuld met kruidig gehakt of in een koude groentesalade met stukjes kip. De piquillos zijn behoorlijk kruidig en met de hand geflambeerd. Een potje a 370 ml kost ongeveer ƒ 3,69.

Verder introduceerde Bonduelle twee smoorgroenten in blik: a la Hollandaise en a la Texane. Ze zijn zó op te warmen, maar nog lekkerder is het om wat verse ingrediënten en rul gehakt toe te voegen, zo blijkt uit het receptidee op het blik. Wat onduidelijk blijft, is voor hoeveel personen een blikje bedoeld is en hoeveel gehakt er nodig is.

Grootmoeder

De Hollandse variant bevat bruine bonen in een tomatensaus met worteltjes, rode en groene paprika, uitjes en prei. Het lijkt op chili con came, maar is wat minder pittig. Pittiger is de Mexicaanse variant met rode kindneybonen. Deze laat zich goed met taco’ s combineren. Bonduelle smoorgroenten zijn te koop in blikken van 580 ml en kosten ongeveer ƒ 2,99. Het leuke van de nieuwe (diepvries-)lentespinazie van Iglo is dat deze niet eerst gepureerd is, maar als hele blaadjes is ingevroren. Daardoor is zij beter portioneerbaar, snel klaar te maken (het is niet één groot bonk ijs) en aantrekkelijker om te eten. Het doet denken aan de verse spinazie van grootmoeder, zo uit de tuin.

Iglo zette meteen twee smaakvarianten op de markt: lentespinazie met een tikkeltje room en “Lentespinazie Italia”: bladspinazie gecombineerd met blokjes tomaat, rode ui, courgette, rode paprika en Italiaanse kruiden, zoals basilicum, oregano en tijm, waardoor de spinazie een nieuwe smaak krijgt. De kans bestaat dat iemand die spinazie niet lekker vindt, deze groente na de Italiaanse manier van bereiden wél waardeert.

De nieuwe bevroren bladspinazie is gemakkelijk in de pan op te warmen. In principe hoeft er niets aan toegevoegd te worden. Eventueel kan aan de Lentespinazie Italia een eetlepel spijsolie toegevoegd worden voor een extra Italiaanse smaak.

Sommige mensen hebben het idee dat diepvriesgroenten minder gezond zijn dan verse. Iglo laat weten dat dit niet altijd waar is. „Het vitamine Cgehalte van verse spinazie is na één dag bewaren op kamertemperatuur al lager dan het vitamine C-gehalte van diepvriesspinazie”, aldus de diepvriesproducent in een persbericht. Beide spinazies zijn in zakken van 450 gram verpakt; een mooi gewicht voor twee personen. De prijs bedraagt ongeveer ƒ 3,49.

CRISPY PASTA Penotti heeft zijn assortiment uitgebreid met Crispy Duo, een zachte hazelnootpasta met krokante gepofte rijst. Wie niet van stukjes houdt, zal niet snel naar deze nieuwe Penotti grijpen. De kleine rijstkorreltjes in Crispy Duo storen echter absoluut niet, maar geven deze smaakvolle pasta juist iets heel speciaals. De adviesverkoopprijs bedraagt ƒ 3,29.

JUNGLE BURGERS Speciaal voor kinderen, maar ook lekker voor volwassenen, zijn de Jungle Burgers van Friki. Het zijn stukjes mals kippenvlees, die Friki dit keer in verschillende dierfiguurtjes vervaardigd heeft: olifant, haai en nijlpaard. Ze wegen 50 gram per stuk, dus ruim voldoende voor een stukje vlees voor een kind, en hebben een gekruid, krokant laagje. Ze zijn al voorgebakken en gegaard, zodat de ‘kinderbur gers’ al na zes minuten bakken klaar zijn. Voor een doosje met vier stuks betaal je ongeveer ƒ 2,99.

KRUIDEN-BOUQUET De nieuwe Knorr-kruidenblokjes voor roerbakgroenten worden vast een succes. Ze geven groenten een heerlijke smaak, waardoor zelf kruiden toevoegen niet meer nodig is. Ook vlees, kip, vis of gebakken aardappelen kun je met de blokjes op smaak brengen. De bereiding is eenvoudig. Eerst de groente roerhakken tot deze zo goed als gaar is. Vervolgens het vuur laag zetten en de kruidenblokjes toevoegen, totdat deze helemaal gesmolten zijn. De kruidenblokjes zijn per acht stuks te koop voor ƒ 2,49. Eén blokje is voldoende voor 250 gram groente. KruidenBouquet is verkrijgbaar in drie smaken: Basilicum-Tijm, PeterselieKnoflook en Kerrie-Kpriander. Tip: Peterselie-Knoflook is ook bijzonder lekker door tomatensoep! Overigens staan ook op het ‘etuitje’ variatietips. Tevens is er tijdelijk een kleine re ceptenfolder op het etuitje geplakt.

GEVULDE BROODJES Het is warm en lekker en je hoeft er nauwelijks iets voor te doen, het is een pistolet van Mora. De fabrikant maakte drie verschillende gevulde broodjes, die na een paar minuten magnetron klaar zijn om op te eten. De drie (bekende) smaken waarin de pistolets verkrijgbaar zijn, zijn ham/kaas, pizza en saté. Alledrie de vullingen smaken lekker pittig. De broodjes, die je bevroren moet bewaren, zijn knapperig en vers als ze uit de magnetron komen. De bereidingstijd is bijzonder kort, maar niet zo kort als Mora beweert: de op de verpakking geadviseerde magnetrontijd van gemiddeld 80 seconden bleek in ons geval niet lang genoeg. De vulling was van binnen nog koud. Overigens is dat niet echt een probleem: twee minuten langer in de magnetron en de pistolets zijn wel zoals ze moeten zijn - en dat is heel smakelijk. Bovendien plakte Mora er een reëel prijsje op: een pistolet is in de supermarkt voor ƒ 1,99 verkrijgbaar.

KANTONESE LOEMPIA De traditionele Vietnamese loempia’ s bestaan uit een krokant flensje gevuld met groenten en soms een beetje vlees. Mora probeert een originele versie op de markt te brengen. Ook nu gaat het om een knapperige korst met een zachte vulling, maar de vulling smaakt dit keer zoetzuur en bestaat uit rijst, kip en ananas. Smaken verschillen, maar door ons werden ze in elk geval gewaardeerd. De kleine loempia’ s zitten met z’ n vieren (a 50 gram) in een doosje en gaan vergezeld van een lekkere oosterse ketjapsaus. De consumentenprijs bedraagt per doos circa ƒ 3,45.

WINTERGLOED Douwe Egberts introduceert een nieuwe koffie die speciaal voor de wintermaanden bedoeld is: Wintergloed. Aan de koffiebonen van deze snelfilterkoffie zijn ook andere natuurlijk ingrediënten toegevoegd, zoals nootmuskaat, kruidnagel en kaneel. Omdat dit de koffie -aldus de fabrikant- tot een echte winterse koffie maakt, is hij alleen in de maanden november, december en januari verkrijgbaar.

De meningen van degenen die wij de koffie lieten proeven, waren verdeeld en varieerden van „niet lekker” tot „even lekker als gewone koffie”. Van de verschillende proevers vond in elk geval niemand de koffie lekkerder dan gewone. Een kwestie van wennen? De consumentenprijs voor een pakje van 250 gram bedraagt ƒ 4,79.

COFFEE FOR ONE Ook nieuw van Douwe Egberts is Coffee for One. De naam zegt het al: het betreft koffie voor één persoon. Ideaal voor eenpersoonshuishoudens, huishoudens waar slechts één persoon koffie lust en voor huisvrouwen die het lekker vinden ’ s morgens een kopje koffie te drinken. Het koffiezetapparaat hoeft op deze manier niet aan voor zo’ n kleine hoeveelheid zwart vocht. Coffee for One zet je met een speciale koffiefilterhouder en een eenpersoonsfilterrrondje met koffie. Het filterrondje past precies in de filterhouder, die je boven op een kopje zet. Je giet er kokend water op, doet het dekseltje erop en laat de koffie doorlopen. Douwe Egberts introduceert vier smaken tegelijk. De meest voorkomende prijs is ƒ 3,34. De filterhouder kost ongeveer 2 gulden.

KINDERMELANGE Douwe Egberts heeft eveneens een nieuwe smaak Kindermelange op de markt gebracht: Zomerfmit. Kindermelange Zomerfrait is een milde, fruitige thee met de smaak van aardbei en banaan. Verder zit er in de melange appel en rozenbottel (31 procent). Het theïnegehalte bedraagt 15 procent. Gezonder is echter de Douwe Egberts “Country Garden”. Wie voor Kindermelange Zomerfruit kiest, kan deze in een doosje met twintig eenpersoonszakjes voor ongeveer ƒ 2,79 kopen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

Puntige paprika’s

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 28 november 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken