Bekijk het origineel

HUISRAAD

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

HUISRAAD

2 minuten leestijd

Hypotheekgarantie (I)

Kopers van een huis kunnen vanaf 1 januari tot een bedrag van 340.000 gulden Nationale Hypotheekgarantie (NHG) krijgen voor de volledige financiering van hun huis. Momenteel is het maximale bedrag nog 315.000 gulden, maar door de sterk gestegen huizenprijzen kwam een groot aantal kopers niet in aanmerking voor de garantie.

Het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) geeft hypotheekgarantie als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Zo moet de koper het huis zelf als woonverblijf in gebruik nemen. Daarnaast moet in de koopovereenkomst staan dat de koper de overeenkomst zonder boete kan ontbinden als hij voor de hypotheek geen Nationale Hypotheekgarantie kan krijgen.

Het waarborgfonds stelt zich tegenover de geldverstrekker garant voor de aflossing van de lening. Als het huis onverhoopt moet worden verkocht en het brengt minder op dan de nog openstaande hypotheekschuld, wordt de restantschuld voldaan door het fonds.

Met een hypotheekgarantie loopt de geldverstrekker geen risico dat hij naar zijn geld kan fluiten. Daarom is hij bijna altijd bereid een hypotheek te verstrekken die even hoog is als het gegarandeerde bedrag. De korting op de hypotheekrente kan oplopen tot een half procent. Het is overigens niet zo dat een ongelukkige eigenaar bij een gedwongen verkoop van zijn schuld af is. Het waarborgfonds neemt de vordering over en zal die zeker proberen te verhalen.

Hypotheekgarantie (II)

Het Waarborgfonds Eigen Woningen stelt elk jaar de normen vast op grond waarvan bepaald wordt hoeveel iemand kan lenen. Als grove vuistregel geldt dat iemand maximaal een bedrag kan lenen dat gelijk is aan drie keer het bruto jaarinkomen. De exacte berekening is echter veel ingewikkelder en wordt normaal gesproken door een computer uitgevoerd.

Het aanvragen en het verstrekken van de hypotheekgarantie gebeurt bij dezelfde instelling waar ook de hypotheek wordt afgesloten. Direct bij het aanvragen van een hypotheekofferte kan met zekerheid worden vastgesteld of iemand voor de garantie in aanmerking komt.

De garantie wordt verstrekt voor de koopprijs van de woning en de verwervingskosten, de zogenaamde bijkomende kosten. Voor dit laatste moet op 10 procent van de koopsom worden gerekend. De kosten mogen in totaal per 1 januari niet hoger zijn dan 340.000 gulden. Dit betekent dat de koopsom van een huis niet hoger mag zijn dan circa 309.000 gulden.

Drie gemeenten zijn geen overeenkomst aangegaan met het Waarborgfonds Eigen Woningen. Arnhem, Groningen en Rotterdam hanteren een eigen garantieregeling.

AdS

Zonnige toekomst

Acht bedrijven werken momenteel gezamenlijk aan een systeem waarin zonne-energie bouwtechnisch en architectonisch optimaal is geïnêgreerd in hef dak van een woning. Aan het project "Zonnedak 2010" wordt deelgenomen door de energiebedrijven Remu en ENW, de bouwbedrijven Mabon, Volker Stevin en Isobouw Systems, zonnecelfabrikant Shell Solar Energy, het Energieonderzoekcentrum Nederland (ECN) en adviesbureau Ecofys.

Het dak zal bestaan uit geprefabriceerde, modulaire dakelementen, die zonne-energie omzetten in elektriciteit en warmte. Het moet een compleet systeem worden, dat het traditionele dak geheel vervangt en zoveel energie levert dat het de behoefte van de bewoners volledig dekt

Het doel van het project is zonne-energie betaalbaar te maken zonder concessies aan de technische en esthetische kwaUteit te doen. De deelnemende bedrijven verwachten dat er over tien jaar commercieel toepasbare zonnedaken op de markt zijn. Deelproducten komen al eerder beschikbaar

Redactie: L. Vogelaar Bijdrage: Alice de Stigter

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

HUISRAAD

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 6 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's

PDF Bekijken