Bekijk het origineel

Homo’s mogen nog steeds bloed geven

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Homo’s mogen nog steeds bloed geven

Minister wacht op oordeel commissie

4 minuten leestijd

UTRECHT - Het komt nog steeds voor dat homo’s worden toegelaten als bloeddonor. Dit ondanks de landelijke richtlijn dat homoseksuele mannen geen donor mogen zijn vanwege de risico’s op aids-besmetting.

Dat onthulde vice-voorzitter J. van der Linden van de homo-organisatie COC gisteren bij de Commissie Gelijke Behandeling. Deze commissie behandelde een klacht van het COC tegen de bloedbanken wegens vermeende discriminatie van homo’s. Het COC vindt dat de bloedbanken ten onrechte onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. De organisatie laakt dat vrouwen die seksueel contact hebben gehad met een hiv-besmette man een jaar geen bloed mogen geven terwijl homo’s voor het leven het donorschap wordt ontnomen.

Kwaad

Van der Linden wilde met zijn onthulling aantonen dat de bloedbanken niet erg consequent zijn bij de toelating van donors. Hij zei ervan op de hoogte te zijn dat een bloedbank nog steeds homo’s als donor toelaat van wie bekend is dat ze wisselende contacten hebben. „Er is geen consistent beleid”, aldus Van der Linden.

Het COC trad op namens een viertal klagers. Een van de klagers bracht naar voren dat de maatregel van de bloedbanken een averechtse uitwerking kan hebben. „3r zijn homo’s die zo kwaad zijn op de bloedbanken, dat ze hun seksuele leefwijze niet meer opbiechten”.

Het COC vindt dat de bloedbanken ook op een andere manier voor veilig bloed kunnen zorgen. Zo zou aan iedere donor gevraagd kunnen worden of hij of zij veilig vrijt.

Volgens getuige-deskundige prof. dr. R. Coutinho zal die vraag leen maar tot verwarring leiden. „In de voorlichtingsstrategie heeft de term veilig vrijen prima gewerkt, maar in de praktijk is de grens tussen veilig en onveilig moeilijk te trekken”.

Gedrag

Coutinho wees erop dat de kans op besmetting met het hiv-virus veel groter is bij seksuele contacten tussen mannen onderling dan tussen mannen en vrouwen. In het eerste geval gaat het om een kans van 1 procent per jaar, in het tweede geval om 0,1 promille.

Dat homo’s verklaren monogaam te leven danwei hiv-vrij te zijn, zegt volgens hem weinig. „Het gaat ook om de partaer(s). De combinatie bepaalt het risico”.

Woordvoerder C. Breederveld van het College voor Bloedtransfusie benadrukte dat homo’s niet worden buitengesloten vanwege hun gerichtheid maar vanwege hun seksueel gedrag. „Ook vrouwen die seksuele contacten hebben met een hiv-besmette man of verslaafden die met spuiten werken, mogen geen bloed geven. Dan vragen we ook niet of ze soms schone naalden gebruiken”.

Kleine kans

Voor de bloedbanken in ons land geldt al vanaf 1990 de instructie dat „mannen die seksueel contact hebben of hebben gehad met een of meer mannen” als donor moeten worden afgekeurd. Volgens het College voor Bloedtransfusie is deze richtlijn destijds uitgevaardigd om de ontvangers van bloed beter te beschermen. Ook de Wereldgezondheids Organisatie (WHO) hanteert deze richtlijn. Vanaf 1985 wordt alle bloed op het aidsvirus getest, maar deze maatregel is niet voldoende. Er blijft een kleine kans bestaan dat bloed als veilig door de test komt maar later toch besmet blijkt te zijn. Dat kan als de donor zich in de zogeheten window-fase bevindt. Het virus is dan wel aanwezig maar nog niet aan te tonen.

„Stel dat iemand geopereerd moet worden en dan op deze wijze via bloedtransfusie hiv-besmet raakt. Dat is nauwelijks te verdragen”, aldus een woordvoerder van de bloedbanken.

In antwoord op kamervragen van GroenLinks heeft minister Borst van volksgezondheid in augustus dit jaar gezegd dat ze geen stappen zal ondernemen om de maatregel van de bloedbanken ongedaan te maken. Volgens haar zijn er geen alternatieven. Wel heeft ze toegezegd haar standpunt opnieuw te willen bezien zodra de Commissie Gelijke Behandeling uitspraak heeft gedaan. Dat zal naar verwachting nog twee maanden duren.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Homo’s mogen nog steeds bloed geven

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 9 december 1997

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken